facebooktwittermail d

Biltillverkarna hotas av mångmiljardböter

Om inte ett mindre under inträffar kommer många biltillverkare att få betala över 100 miljarder kronor i böter till EU med start om 18 månader. Tillverkarna klarar inte unionens nya gränser för utsläpp av koldioxid som börjar gälla 2020.

Många biltillverkare kommer inte att klara EU:s nya gränser för CO2-utsläpp och riskerar därför mångmiljardböter. Arkivbild
Många biltillverkare kommer inte att klara EU:s nya gränser för CO2-utsläpp och riskerar därför mångmiljardböter. Arkivbild FOTO: HÅKON LARSEN MOSVOLD/NTB SCANPIX/TT

Skärpningen av utsläppsgränserna har varit kända länge, men inom bilindustrin och bland bilköparna har det hänt saker som snarare ökat än minskat utsläppen på senare år. Dels dieselskandalen som fått många att överge de motorerna till förmån för bensinmotorer som släpper ut mer koldioxid och dels genombrottet för stadsjeeparna (suvar) med stora motorer.

145 miljarder kronor i böter

Men från och med 2020 måste 95 procent av tillverkarnas nya bilar klara gränsen 95 gram koldioxid per kilometer och 2021 ska samtliga bilar klara gränsen. Det handlar dock om ett snittvärde för varje tillverkares bilflotta, så om där ingår modeller med låga utsläpp finns det utrymme för bilar med utsläpp över gränsvärdet.

EU kombinerar de nya utsläppsgränserna med kraftiga böter och eftersom många tillverkare inte kommer att klara utsläppsgränserna får bolagen betala över 14 miljarder euro (145 miljarder kronor), enligt en analys från IHS Markit skriver Bloomberg.

Mercedes ligger illa till - Volvo tros klara sig

Exane BNP Paribas har tidigare gjort en liknande analys och pekat ut de franska tillverkarna som mest utsatta. Enligt IHS är dock många fler i farozonen, till exempel tyska Daimler (Mercedes-Benz). Enligt tidigare beräkningar skulle VW-koncernen få böter runt tolv miljarder kronor. Volvo Cars väntas dock klara 95-gramgränsen.

Det enda som kan rädda branschen är ett "jordskalvsliknande" genombrott för elbilarna de kommande åren, skriver IHS i analysen.

LÄS OCKSÅ: Priset på bensin och diesel höjs till rekordnivåer

LÄS OCKSÅ: Nytt avgasfusk - utsläppen överdrevs

Fakta: CO2-utsläppen och EU:s böter

Utsläppen av koldioxid (CO2) från personbilarna inom EU har minskat kraftigt det senaste decenniet, men mellan 2016 och 2017 har de ökat igen.

Om snittutsläppen från den enskilde tillverkarens samtliga modeller överstiger 95 gram koldioxid per kilometer kommer varje ny bil att från och med nästa år beskattas med 95 euro för varje gram över gränsvärdet.

Den nyligen införda bonus-malus-skatten i Sverige utgår också från 95 gram koldioxid per kilometer. Skatten drabbar nyregistrerade bilar under tre år och betalas av ägaren.