facebooktwittermail d

Slutar med Krav: ”Det blir en jätteomställning”

Norrtälje

Billinge gård har varit Kravcertifierad sedan 2007, men för några veckor sedan bestämde sig Anette Gustawson och Jacob Gustawson som driver gården för att lämna Krav till fördel för Svenskt sigills klimatcertifiering. 

Med start i maj ska gården leverera konventionell mjölk till Arla. 

Kostnadsläget och den krympande marknaden för ekologiskt är inte de främsta anledningarna till omställningen.

– Vi har pratat om det här i några år och det är min man och mina söner som har legat på mest för en omställning. De ser att det är det bästa för markernas skull. Vi känner att det är ett resursslöseri det vi håller på med. Vi måste tänka om och tänka i nya banor, säger Anette Gustawson. 

Anette Gustawson har bromsat övergången från Krav till konventionellt en tid. Men nu har hon och maken kommit fram till att det bästa för gården är att ställa om.
Anette Gustawson har bromsat övergången från Krav till konventionellt en tid. Men nu har hon och maken kommit fram till att det bästa för gården är att ställa om. FOTO: MARION PALM

”Har känts bra i hjärtat”

Nu ska gården växla upp hållbarhetsarbetet. Planen är att klimatcertifiera gården via Svenskt sigill och målen är högt satta – om fem år ska gården vara helt fossilfri. 

– Jag tycker att det har känts bra hjärtat att vara ekologisk så jag har bromsat omställningen. Nu när vi kommit fram till att vi går ifrån Krav vill jag klimatcertifiera gården. Jag tycker att allt vi lantbrukare håller på med är klimatsmart. Kan vi då få en certifiering som bekräftar det så är det bra.

Mjölkkor ligger ner i en lösdrift.
De har 130 mjölkkor på gården och nästan lika många kalvar och ungdjur. På gården finns flera raser: holstein, SRB, procross, fjällkor, jersey och dexter. Målet är att komma upp i 70 procent procross. FOTO: MARION PALM

Men ni vill inte klimatcertifiera gården och fortsätta vara Kravproducenter?

– Nej, det går fetbort. Det är alldeles för dyrt att ha två certifieringsorgan. 

Under de 16 år som gården varit ekologisk har hållbarhetsbegreppet förändrats. Nu omfattar det mycket mer, menar Anette Gustawson. 

– Att vi behöver producera mer kan inte fortsätta ses som något dåligt. Det är den största utmaningen tror jag, att förklara att vi binder kol och att vi behöver binda ganska mycket kol. Hög produktion är inte av ondo.

Skogsbete för ko med kalv

Gården ska också certifieras för naturbeteskött hos Svenskt sigill. Främst är det ungdjuren som ska gå på naturbete, men Anette Gustawson har en särskild plan för en bit skogsmark med höga naturvärden och flera rödlistade arter. 

– Där växer det massor av gulliga svampar och insekter och kan vi få den att klassas som skogsbete kan vi få ganska bra betalt för det. För där är det inte riktigt aktuellt att bedriva vanligt skogsbruk. Där tänkte jag släppa mina fjällkor med kalv och även mina två dexter som förhoppningsvis kalvar här i vår. Mina jersey ska också få gå där. 

Två kor av rasen dexter står i en hage och äter vid foderstationen.
Anette Gustawson har köpt två dexter som ska få kalv till våren. I sommar ska de få gå på skogsbete med fjällkor och jerseys. FOTO: MARION PALM

Har tvingats köra ner rapsen

Trots att priserna på insatsvaror ökat kraftigt de senaste åren har gården haft en god lönsamhet. Förra året var de höga mjölkpriserna väldigt viktiga. 

– Ekonomin är självklart en viktig del i beslutet. Vi har räknat på det och kommit fram till att det är positivt för gårdens ekonomi att lägga om produktionen.

Anette Gustawson, en kvinna med blont hår, glasögon och blå fleecetröja, står intill två av sina mjölkkor i lösdriften på Billinge gård.
”Vi certifierar oss även för naturbeteskött och det är främst ungdjuren som kommer att gå på naturbete. Min familj brukar kalla mig en miljömupp och jag brinner för det här med biologisk mångfald bedrövligt mycket”, säger Anette Gustawson. FOTO: MARION PALM

Beslutet att ställa om öppnar också för att använda växtskyddsmedel igen. Det är en tanke som har tagit lång tid för Anette Gustawson att vänja sig vid. Men de senaste åren har de haft stora problem med angrepp av kålbladsstekel i raps. Rapsen tog sig bra efter sådd, men när hösten kom tvingades de köra ner alltihop och så om med höstvete. I fjol valde de att inte försöka med rapsen. 

– Man tröttnar till slut. Det är inte konstigt att de ekologiska rapspriserna är så höga, för rapsen är nästan omöjligt att lyckas med.

I växtodlingen kommer fokus fortsättningsvis att läggas på vallen. 

– Det är den som är i en helt egen klass vad gäller jordhälsa och kolinlagring. Där kommer vi inte använda oss av växtskyddsmedel.

Korna rör sig fritt i lösdriften och väljer när de vill mjölkas. Här har det bildats en kö till roboten.
Korna rör sig fritt i lösdriften och väljer när de vill mjölkas. Här har det bildats en kö till roboten. FOTO: MARION PALM

”Pirrande klump i magen”

Samtidigt har det varit svårt att få till en optimal fodergiva då de som ekoproducenter inte haft så mycket att välja på.

– Vi har bara haft två foderalternativ och då är det inte lätt att hitta det som funkar optimalt att mixa med sammansättningen i vårt grovfoder. 

Har du några tvivel inför den här omställningen?

– Vi är trygga i vårt beslut. Det här är ingenting vi tvekar på. Men det kommer bli en jätteomställning. Vi går in i det här med en pirrande klump i magen och vet inte riktigt vad det är vi gett oss in på. Jag tror att det här blir bra. 

Anette Gustawson gillar att ha en mångfald av raser på gården. Här med en av sina jerseykor.
Anette Gustawson gillar att ha en mångfald av raser på gården. Här med en av sina jerseykor. FOTO: MARION PALM

Billinge gård

Omsättning: Cirka 11 miljoner kronor.

Vinst: 10 procent.

Areal: 400 hektar. 42 hektar är naturbeten, resten är växtodling. Huvudgrödorna är vall, spannmål och baljväxter.

Antal djur: 250, varav 130 mjölkkor. Resten är kalvar och ungdjur. 

Raser: Holstein, SRB, procross (korsning av holstein, SRB och montbeliarde), fjällkor, jersey och dexter. Anette Gustawson förklarar att gården har så många olika raser för att det ska vara roligt att gå till jobbet varje dag. 2022 hade gården 20 mjölkande procross. Målet är att komma upp i 70 procent procross.

Ägare: Gården drivs gemensamt av Anette Gustawson och hennes man Jacob Gustawson. Hon är personalansvarig och ansvarar även för djuren och mejeriet medan hennes man är driftsledare med ansvarar för växtodlingen. Gården har sex anställda, men alla arbetar inte heltid. 

Maskinpark: 3 lastmaskiner, en JCB och 2 Weidemann, varav en på kvighotellet. Claaströska Avero 240, snittvagn Torro 7010 och slåttermaskin A10CF från Pöttinger, gödseltunna Hill 15000, 2 JD-traktorer och 2 Valtra.

Planerade investeringar: Gården ska bygga ett ungdjursstall. I dag arrenderar gården ett stall som ligger åtta kilometer bort. 

Gårdens klimatarbete: Ett konkret mål är att gården ska vara fossilfri 2028. Det betyder att de måste börja köra alla sina maskiner på HVO igen. Det är en utmaning, säger Anette Gustawson. Ett tag körde de bara på HVO. Anledningen att de gick över till diesel var att priserna på HVO blivit för höga.

Läs mer

Så många mjölkbönder har lämnat eko

Minskad efterfrågan hotar mjölkproducenterna

Arlas prissänkning oroar: ”Får inte sjunka för mycket”

Ekologisk jätte: Konventionell mjölkproduktion mer lönsam