facebooktwittermail d

De smygstartar med kosläpp i februari

136 kor släpptes på onsdagen ut i halvmeterdjup snö på Billinge gård i Norrtälje.

– Först blev korna överrumplade av snön, men sen tog de ut svängarna och började springa, säger Anette Gustawson som driver gården.

Trots halvmeterdjup snö spirar vårkänslorna bland mjölkkorna och personalen på Billinge gård i Norrtälje. På onsdagsförmiddagen fick 136 kor komma ut och springa av sig i snön.

– Vi har helt fantastiska djurskötare som i flera år har bett om att vi skulle ha kosläpp en vinterdag. Tidigare har vi inte vågat på grund av skaderisken, både för djuren och för betesmarken. Men nu med så djup och mjuk snö och i det vackra soliga vädret var det helt fantastiskt att vi kunde släppa ut korna, säger Anette Gustawson som driver Billinge gård tillsammans med sin man Jacob Gustawsson.

Spontant beslut

Hon berättar att beslutet om kosläppet togs ganska spontant och innan korna kunde släppas ut gick hon, tillsammans med personalen, runt och kollade så att stängslet var helt och på plats.

– Vi var övertygade om att de inte kommer springa så långt, men det är kuperat så vi ville kolla så att stängslet såg bra ut.

När korna kom ut var de först lite avvaktande. Anette Gustawson berättar att hon och personalen trodde att de skulle springa ut direkt, men så blev det inte.

– Först blev korna överrumplade av snön, men sen tog de ut svängarna och började springa.

– Nu funderar vi på om vi ska ha ett litet kosläpp varje vinter. Det var jätteroligt att se de ge sig ut i snön alldeles överlyckliga. Det var så himla härligt att få släppa ut dem nu när det var så vackert väder också.

Billinge gård

Ekologisk mjölkgård med eget mejeri i Roslagen, Norrtälje.

Anette och Jacob Gustawson har haft gården sedan 2001. Samma år byggde de sin första lösdrift och tog över kor som tidigare ägdes av Jacobs pappa.

Gården har 117 mjölkande kor och två Lelyrobotar.

De har 270 djur totalt, fördelat på två gårdar.