facebooktwittermail d

Bill Gates: ”Jag älskar mineralgödsel”

Världens näst rikaste man hoppas att gödsel ska lyfta afrikanska bönder ur fattigdom.

På sin blogg skriver Bill Gates om ett besök på en jättelik lageranläggning för mineralgödsel byggd av norska Yara i Tanzanias tidigare huvudstad Dar es-Salaam.
På sin blogg skriver Bill Gates om ett besök på en jättelik lageranläggning för mineralgödsel byggd av norska Yara i Tanzanias tidigare huvudstad Dar es-Salaam. FOTO: IBL

Bill Gates är inte bara grundare av mjukvarujätten Microsoft och tvåa på tidningens Forbes lista över världens rikaste personer. Han är också en av världens största filantroper genom sitt arbete med stiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation.

På sin privata blogg skriver Bill Gates om sin kärlek till mineralgödsel, som han menar räddat ett stort antal människor från svält i Latinamerika och Sydostasien sedan den gröna revolutionen på 1960-talet. Nu hoppas han att Afrika - med lågt användande av mineralgödsel och låg produktivitet inom jordbruket - ska följa efter.

”Så ni kan föreställa er hur glad jag blev när jag nyligen klev in i en lagerbyggnad i Tanzania och fick syn på tusentals ton mineralgödsel i vad som såg ut som höga snödrivor(...) Att se arbetare fylla säckar med pyttesmå vita pellets som innehåller kväve, fosfor och andra växtnäringsämnen var en kraftfull påminnelse om hur varje uns mineralgödsel har potentialen att förändra liv i Afrika", skriver Bill Gates på sin blogg.

Han har även twittrat i ämnet:

En viktig anledning till att få afrikanska bönder använder mineralgödsel är priset, som enligt Gates är ungefär 25 procent dyrare än på andra platser på jorden på grund av dålig infrastruktur.

Redan 2013 skrev Bill Gates i The Wire om hur han fick anstränga sig för att prata om annat än mineralgödsel på cocktailpartyn.