facebooktwittermail d

Bilisten ansvarig vid hästmöte

Ryttare fick nog av trafik-ovett. Att sakta ned eller väja för ett halvt ton häst är för allas säkerhet.

Arkivbild. Ryttare måste ibland rida på vägen för att komma dit de ska.
Arkivbild. Ryttare måste ibland rida på vägen för att komma dit de ska. FOTO: MOSTPHOTOS

– Min uppfattning är att nittio procent av alla bilister inte saktar ner när vi kommer ridandes. Tvärtom tutar de, vevar ned rutan och räcker finger, säger Louise Cederholm till Blekinge läns tidning.

Ryttare från hennes stall råkar ut för ovett varje dag från bilister. Närmaste skog ligger en halvmil bort och de är tvungna att rida i vägkanten för att komma dit.

– Vi hade absolut inte ridit på vägen om vi inte hade varit tvungna till det för att komma från ridhuset till skogen, säger Isabelle Hansson från samma stall till Blt.

Bilen kvaddad

Många bilister verkar enligt ryttarna inte medvetna om att de är ansvariga vid en olycka. I stället får de höra att de inte hör hemma på vägen, trots att hästar räknas som fordon.

Louise Cederholm har själv varit med om en olycka där bilisten inte väjde.

– Jag minns hur bilen kom emot oss utan att hålla ut, den körde in i hästen och vidare ner i diket. Jag och hästen klarade oss bra, men bilen blev demolerad. Alla väjer för en älg, men få väjer för en 500 kilo tung häst. Ingen vill ha ett så tungt djur på huven, säger hon till Blt.

Att mötas säkert

Svenska Ridsportförbundet har tagit fram en broschyr, som just adresserar uppförande och regler när man som bilist möter hästar i trafiken.

"Ryttare och kuskar håller sig helst i terräng och på mindre vägar men ibland måste de ge sig ut i trafiken. Oftast fungerar mötet mellan hästar och bilar utan problem. Men en kollision kan bli förödande. En häst väger nästan ett halvt ton och ryttaren eller kusken är dåligt skyddad vid en trafikolycka. Många olyckor och tillbud kan förebyggas om du som bilförare har lite kunskap om hästens beteende och ryttarens möjlighet att påverka sin häst" står det i broschyren.

När du möter ryttare i trafiken

Tänk på att:

Det oftast är bilisten som betalar vid olycka.

Alltid ta det lugnt när du möter hästekipage i trafiken.

Försäkra dig om att häst och ryttare upptäckt dig och var uppmärksam på tecken från ryttaren.

Sänk farten i god tid och håll en jämn hastighet. Om hästen verkar orolig stanna gärna och låt ryttaren rida åt sidan. Ha ögonkontakt med ryttaren.

Lämna betryggande avstånd i sidled när du passerar hästen.

Undvik plötsliga ljud som kan skrämma häst och ryttare. Ljud från tryckluftsbromsar eller signalhorn kan vara förödande.

Ta särskild hänsyn till ridande barn och ungdomar. De har ofta liten trafikvana.

Om du möter en grupp ryttare, eller om en grupp ryttare är på väg att passera vägen, är du skyldig att lämna fri väg eftersom gruppen i lagens mening utgör en så kallad ”annan procession”.

Det är olagligt och farligt att bryta en grupp. Hästar är utpräglade flockdjur. De hästar som måste vänta blir ofta oroliga och kan försöka springa ikapp resten av flocken.

Blända av när du möter hästar i mörker.

Källa: Svenska Ridsportförbundet, "Hästar i trafiken - till dig som kör bil".