facebooktwittermail d

Grattis Valtra och Valmet – 70 år!

Ett av Sveriges mest älskade traktormärken fyller 70 år. Det firar ATL med några av läsarnas allra bästa Instagrambilder.

Den finska Valmet-traktorn föds 1951. Det är under en tid då finska lantbrukare skriker efter en liten inhemsk traktor. Modellerna avlöser varandra och gör succé.

Jag måste erkänna att för mig var Valmet-traktorn nästan helt okänd. Men 1982 står jag så på den stora sommarmässan Elmia Lantbruk i Jönköping. Jag har precis börjat jobba som teknikreporter och framför mig står ett helt gäng med rödsvarta Volvo BM Valmet. Det är den nya 05-serien, den första finsk-svenska traktorserien. Nu ska den upp till bevis och det är en av Valmets viktigaste ögonblick sedan starten. Vad kommer de svenska lantbrukarna att säga?

40 år i topp

Jag är uppvuxen i Buster, 36:an, Boxer, 55:an, Bison, 800:an, 810:an, 814:an och 2654:an. Volvo BM alltså! Samtidigt som 05-serien känns ny och spännande är det med vemod jag tänker på gamla Volvo BM. Men jag väcks ur mina drömmar och möts av Volvo BM Valmet-folket med utvecklingschefen Hannu Niskanen i spetsen. De brinner alla för nya Volvo BM Valmet-traktorn och att den ska lyckas ta Volvo BM:s plats i Sverige. Och visst har nya 05-serien många detaljer jag har saknat på Volvo BM 650 och 700.

När 05-serien senare kommer ut i fält dyker det snabbt upp en rad förödande barnsjukdomar. Växelväljaren, diffspärren, kugghjul slits och dragavkänningen fungerar dåligt. Problemen åtgärdas genom stora dyra kampanjer på verkstäderna men det är oroliga tider för den nya traktorn.

Den hotande katastrofen avvärjs däremot och Volvo BM Valmet blir Valmet och slutligen Valtra. Under snart 40 år har Valtra/Valmet legat etta eller tvåa i svenska traktorligan. Grattis!

Mer Valtra - ATL TV: Även om Valtras A-serie de sista åren har tappat i försäljning, så har den det senaste decenniet varit den mest populära traktormodellen i Sverige. Vi försöker ta rätt på varför:

Ännu mer Valmet – hos Nils Hylander står det fyra stycken slitvargar

Följ ATL på Instagram!

På ATLs Instagram fokuserar vi på maskinerna inom lantbruk, skogsbruk och entreprenad. Gå gärna in och följ oss, det läggs upp nya och gamla maskiner flera gånger om dagen. Vi heter tidningenatl. Välkommen in i maskinvärlden!