facebooktwittermail

Action i vallskörden 2020

Nu drömmer vi tillbaka till den fantastiska vallskörden 2020. Här möter du också ”Månadens ATL-följare” på Instagram – Stefan Ljungfjärd!

Vallskörd och majsskörd är två höjdpunkter under säsongen. Det är hårt slit, långa dagar, skickliga förare och fantastiska maskiner. Två maskintyper som jag aldrig kunde drömma om på 1970-talet är de brutala självgående hackarna och de flygande Butterfly-slåtterkrossarna. Båda de här maskinerna ingår i Stefan Ljungfjärds vallkedja i Ålem norr om Kalmar i Småland. Han är ”Månadens följare” på ATL:s Instagram. Grattis Stefan!

Han driver ett företag på 360 hektar åker med mjölkproduktion. Det finns 200 årskor och det går åt mycket foder.

– Vall, majs och spannmål är de viktigaste grödorna och efter två riktigt dåliga torrår blev 2020 helt okej, säger han från förarplatsen på sin Fendt 722.

Samarbetar med granne

Traktorparken består främst av tre tyska Fendt men det finns också en Deutz-Fahr 4.51 och en IH 966. Maskinerna i vallkedjan är ett gott samarbete med en granne.

– Grannen äger den självgående hacken och John Deere-traktorn medan jag står för Butterflyen och Fendt-traktorerna. Jag tar tre vallskördar och min granne fyra. Men som vädret ser ut nu kommer jag nog också att ta fyra skördar i framtiden, berättar Stefan Ljungfjärd.

Majs har han odlat i tio år och han sår den med en vanlig Väderstad Rapid-såmaskin.

– Det går kanonfint.

När det är dags för majsskörd sätter de två grannarna på ett Kemperbord på hacken och sedan är det full fart. Du kan njuta av Stefan Ljungfjärds och ett antal andra följares vall- och majsskörd på bilderna här:

Följ ATL på Instagram

Vill du hänga med in i maskinernas underbara värld så ska du följa ATL på Instagram. Vi heter tidningenatl. Välkommen!