facebooktwittermail

Bidra till andras företag – bli mentor

Som företagsmentor krokar du arm med ett företag och bidrar med kunskap och erfarenhet.

Det en företagsmentor hjälper sin adept med är bland annat att prioritera arbetet och hålla fokus på det som är viktigt för att företaget ska kunna växa.
Det en företagsmentor hjälper sin adept med är bland annat att prioritera arbetet och hålla fokus på det som är viktigt för att företaget ska kunna växa. FOTO: ISTOCK

Att vara företagsmentor kan liknas med att bege sig ut på en resa tillsammans med sin adept.

– Jag lär mig massor och får vara med och utveckla ett företag och en person. Det är få förunnat att vara med på en sådan här resa, säger Bo Selerud, vd Hushållningssällskapet.

Han har varit mentor för små, medelstora och stora företag i Sverige, Tyskland och Österrike. Förra året kom han på andra plats i ett inofficiellt VM för företagsmentorer.

– I Sverige har jag pro bono-uppdrag för unga företagare och nystartade företagare, men jag har tagit betalt för mentorsuppdrag för etablerade företag och företag utomlands, säger Bo Selerud.

Bo Selerud, vd Hushållningssällskapet.
Bo Selerud, vd Hushållningssällskapet. FOTO: HUSHÅLLNINGSSÄLLSKAPET

Vilken kompetens behöver en person för att ställa upp som företagsmentor?

– Har du startat bolag, har du haft svettdroppar som runnit från pannan och satt huset i pant – då har du erfarenhet och kompetens som inte går att läsa sig till. Jag har startat flera företag, det jag kan bidra med kan göra underverk för nystartade företag, säger Bo Selerud.

Det en företagsmentor hjälper sin adept med är bland annat att prioritera arbetet och hålla fokus på det som är viktigt för att företaget ska kunna växa. För Bo Selerud är kundfokus oerhört viktigt. Det är vanligt att företagare går igenom en frustrationsfas och då kan mentorn bistå med både kunskap och egen erfarenhet.

– Det är kul att vara med när frustrationen släpper och byts ut till glädje. Som företagsmentor får man hjälpa någon att lyckas med sitt företag och överträffa sina drömmar. Det är fantastiskt kul att se en människa lyckas, säger Bo Selerud.

Finns det några svårigheter som företagsmentor?

– Det svåraste kan vara att avluta ett samarbete, jag blir så engagerad i människorna och företaget. I Österrike och Tyskland har det tagit mig åtta till tio år att avsluta mina uppdrag, säger Bo Selerud.

Vill du bli företagsmentor?

Ta kontakt med Ung företagsamhet, Almi eller Nyföretagarcentrum.

Bo Selerud – prisad mentor

Bo Selerud, vd i Hushållningssällskapet kom 2020 på andra plats i ett inofficiellt VM för företagsmentorer, Mentor Recognition Award. Tävlingen arrangerades av Youth Business International. 2019 utsågs Bo Selerud till årets mentor i Södermanland och fick även utmärkelsen Årets företagsmentor i Sverige.