facebooktwittermail

Betongbarn lockas av lantliv

Billigare, nyttigare - och fritt från störande grannar. Unga vuxna från förorten kan tänka sig att bli lantisar, enligt en ny undersökning som presenteras av Jordbruksverket.

I december förra året fick 351 personer bosatta i miljonprogrammens förorter svara på frågor om bland annat ekonomi, inflytande, attityd och livsstil. Några av frågorna handlade om de tillfrågades inställning till landsbygden.

- Vi ville veta hur miljonprogramsbor ser på landsbygden och möjligheterna att etablera sig där, säger Maria Petersson vid Jordbruksverkets landsbygdsavdelning.

- Glädjande nog visar resultatet att det är oväntat många som kan tänka sig landsbygden för att bo och leva.

Tyst och fritt


Av resultatet framgår att 43 procent av de som svarade på konsultföretaget Miklos frågor kan tänka sig att bo på landet medan 34 procent är beredda att någon gång testa lantlivet.

Förutom närheten till naturen och att landsbygden kan vara bra för barn att växa upp på, anger en femtedel att där är lugnt, tyst, fritt och inga grannar som stör.

Flera av de som har svarat lyfter också fram fördelen med att det är billigare att leva och bo på landsbygden. Fler kvinnor än män och fler i åldersgruppen 25 till 34 år är intresserade av att bo lantligt.

Dålig service avskräcker


Siffrorna skiljer sig mellan förorterna i Stockholm, Malmö och Göteborg. Göteborgsborna tillhör de mest positiva, Malmöborna de mest negativa.

Dåliga kommunikationer, brist på jobb och tillgång till service är det som avskräcker mest, enligt undersökningen. Att det skulle vara lönsamt att bo på landsbygden tycks ingen tro.

Cirka 1,5 miljoner människor bor i landets så kallade miljonprogramsområden. Arbetslösheten i dessa områden är högre än genomsnittet, samtidigt som fler unga studerar på högskolan.
- Om fler miljonprogramsbor kan se landsbygden som ett alternativ skulle det kunna innebära ett viktigt tillskott för landsbygden, säger Maria Petersson.

- Att jobben vara finns i stan är inte längre sant. Med teknikens hjälp finns det massor av kvalificerade arbetsuppgifter som går att göra varifrån som helst. ATL.nu