facebooktwittermail d

Hästar ska bli hållbarare i Brösarps Backar

I maj släpps unghästar ut på bete i Brösarps Backar i ett pilotprojekt för att studera hur unghästar påverkas av att kunna röra sig fritt och i kuperade marker.

Stora ytor och kuperad terräng skapar hållbarare hästar. Genom att föda upp unghästar i Brösarps Backar ska svensk uppfödning av hopphästar få en konkurrensfördel i hållbarhet.
Stora ytor och kuperad terräng skapar hållbarare hästar. Genom att föda upp unghästar i Brösarps Backar ska svensk uppfödning av hopphästar få en konkurrensfördel i hållbarhet. FOTO: MOSTPHOTOS

Bakom projektet står ideella föreningen Hästen i Skåne. Föreningen driver flera utvecklingsprojekt. Ett av dem har som mål att positionera Skåne som en region som ligger i framkant när det gäller avel och uppfödning.

Nu ska föreningen driva ett pilotprojekt för att studera hur unga och växande hästar påverkas av att röra sig fritt och över stora kuperade marker och på olika underlag. Av erfarenhet och forskning vet man att det kan påverka hållbarheten hos den vuxna hästen.

”Med tanke på hur dyra tävlingshästar är så har hållbarhetsproblematiken fått högsta prioritet. Sverige kan komma att få en stor konkurrensfördel eftersom vi, tillskillnad mot uppfödare i många andra länder, har riklig tillgång till marker som lämpar sig för naturlig hästuppfödning”, skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Testar övervakning

Det blivande tävlingshästarna som släpps är 1- och 2-åriga ston med hoppstam. De släpps tillsammans med ett 30-tal islandshästar; ston och föl.

Under pilotprojektet ska också olika typer av övervakningssystem testas.

”För att uppfödare ska våga släppa sina värdefulla unghästar på sådana marker krävs att man enkelt kan upptäcka sjuka eller skadade hästar samt slå larm vid stöldförsök.”

Hästen i Skåne

Föreningen Hästen i Skåne ska vara ett nav för information och kunskap i aktuella frågor inom skånsk hästverksamhet. Föreningen arbetar med affärsutveckling, marknadsföring, utbildning och seminarier. Ett mål är också att utöka antalet ridleder eller ridslingor.

Föreningen fungerar också som ett nätverk med rådgivning och information. Föreningen jobbar också för att samordna hästbranschens behov med den offentliga sektorn för att skapa förutsättningar för utveckling av näringen.

Källa: Hästen i Skåne