facebooktwittermail d

Beslut om skyddsjakt nästa vecka

Länsstyrelsen i Stockholms län kommer under nästa vecka att ta beslut om de ska bevilja skyddsjakt i förebyggande syfte på vargarna i reviret intill Molstabergs fårgård.

Som ATL berättade förra veckan anser ägarna till Molstabergs säteri att skyddsjakt är det enda som på sikt kan skydda fåren från framtida vargangrepp.

– Vi har erbjudit Molstaberg de akutåtgärder man alltid prövar. Lapptyg, förstärkning av svaga punkter, ljud- och ljusskrämmor och nattfållor. Men vi har inte fått svar på den frågan än, säger Göran Åström, miljödirektör på länsstyrelsen i Stockholms län.

Inte går ihop

Men på Molstaberg anser man att exempelvis nattfållor inte går ihop med en rationell produktion. Med över tio djurgrupper och utan hundar är nattfållor näst intill ett heltidsarbete i sig.

– Djuren blir stressade av att drivas in fållor de inte är vana vid varje natt. Och till nästa natt måste fållorna plockas ner, flyttas och sättas upp så att djuren får gräs och vi kan hålla parasittrycket nere, säger Elisabeth Aschan, som driver gården tillsammans med maken Johan Lundgren.

Eget initiativ

Molstaberg har i stället begärt att länsstyrelsen på eget initiativ ska ta ett beslut om skyddsjakt enligt jaktförordningens paragraf 23b, som medger skyddsjakt även om någon skada ännu inte har inträffat.

– Vi håller på och prövar den frågan nu och kommer förhoppningsvis ha ett ställningstagande där i nästa vecka, säger Göran Åström.

 

RELATERAT: Nu ska 1000 får ut på bete på Molstaberg