facebooktwittermail d

Bertil tvingades att avverka 20 000 kubik

Barkborrarna har satt käppar i hjulet för Bertil Gillblads framtidsplanering. Han tvingades göra nästan tio års avverkning på en höst när angreppen blev för svåra.

STRÖMSUND ATL
Redan 2008 började Bertil Gillblad i Strömsund se effekterna av granbarkborrens härjningar. Han höll på med en mindre bilväg i skogen och upptäckte att något inte stod rätt till.
- Skogen såg trött ut. Och när Skogsstyrelsen kom dit och tittade bedömde de att 70 procent av skogen var död eller döende.

Nya skador


Han tvingades ta ned alla 14 hektaren i det området. Men det tog inte slut där. 2010 upptäckes nya skador över stora områden. Och då stod Bertil Gillblad inför det svåra beslutet att på en gång ta ned ett område på hela 75 hektar och över 20 000 kubikmeter.

- Det var inte vad jag räknat med. Tankarna snurrade i huvudet. Om det hade varit 10 hektar kan jag fixa det mesta själv när det gäller efterarbetet. Men blir avverkningen så här stor fixar jag det inte.

Bertil Gillblad har ungefär 600 hektar produktiv skogsmark i Lövviksområdet norr om Strömsund i landskapet Ångermanland. Det är i stort sett bara granmark.

Tvingas tänka om


Skogen har han skött jämsides med jobb som snickare. Men tio år innan pensionen ville han satsa helhjärtat på skogsverksamheten och planen var att ta ut runt 3 000 kubik om året och planera röjningar, återplantering och gallring kring denna verksamhet.

Men granbarkborren har vält de planerna över ända.
Tack vare att Bertil Gillblad tog ett snabbt beslut och avverkade det angripna områdena direkt fick han, trots angreppen, normal betalning för virket. I genomsnitt fick han omkring 350 kronor per kubik i netto, som nu kan sättas in på skogsskadekonto.

- Det är inte många skogsägare som förstått vad det är frågan om. Och priserna för dem som avverkar barkborreskadad skog till sommaren och senare riskerar att få riktigt dåligt betalt.

Om inte barkborrarna kan stoppas har Bertil Gillblad ytterligare 75 hektar som ligger i riskzonen för angrepp. Härje Rolfsson