facebooktwittermail d

Traktorer går allt längre innan försäljning

Det är svårt att hitta begagnade traktorer med få timmar på mätaren i dag.

Begagnatmarknaden följer den allmänna trenden, större traktorer säljer bättre i söder, mindre i norr.
Begagnatmarknaden följer den allmänna trenden, större traktorer säljer bättre i söder, mindre i norr. FOTO: HANS DAHLGREN

Det visar ATL:s genomgång av återförsäljarnas annonser samt samtal med företrädare för branschen.

– Dagens kunder är företagare som planerar sina investeringar på ett annat sätt, vilket ger längre omloppstider innan traktorn byts in men också ett jämnare flöde av affärer, både när det gäller nytt och begagnat, säger Daniel Lilja på Traktor Nord i Uppsala.

Det innebär att den genomsnittliga begagnade traktorn har fler timmar på mätaren.

Med fler timmar på mätaren ökar kraven för att maskinen ska vara attraktiv som begagnad. Risken för dyrbara haverier på framförallt transmissionen ökar med fler timmar. Ett bra skick och en väl underhållen traktor spelar stor roll.

– Dokumenterad service är bland det första en kund frågar efter, säger Sten Persson på OP maskiner i Kristianstad.

Märken som bytt återförsäljare är en faktor som verkar kunna pressa priset. Här finns det möjlighet att få mycket traktor för pengarna och det behöver inte alls vara en dålig affär.

Billiga hästar

Finns det fynd att göra? En titt bland maskinhandlarnas maskinannonser skvallrar om att det faktiskt går att hitta billiga hästkrafter. Lantmännen har sålt av sitt lager av Claas-traktorer med mycket begagnat som följd och det har skett en del förändringar bland MF–handlarna som påverkar utbud och efterfrågan.

Att mindre traktorer upp till 100 hästkrafter med frontlastare alltid går att sälja är knappast en överraskning. Mindre fyrcylindriga maskiner är alltid lättsålda objekt. Här finns en större marknad också för de som bara behöver en traktor för att röja snö och köra ved.

– De mindre traktorerna med frontlastare har också en marknad utanför lantbruket. Den är inte så konjunkturberoende, säger Göran Pettersson på Boströms traktor och maskin i Umeå.

Begagnatmarknaden följer den allmänna trenden, att större traktorer säljer bättre i söder och mindre i norr. I Norrland är inte de stora växtodlingsgårdarna så många.

Billigare importera

– De större traktorerna går också att sälja. Men här avgör skicket i större omfattning och omloppstiden kan bli lite längre, säger Göran Pettersson.

Den svenska valutan är svagare än på länge och det borde göra att en del traktorer söker sig utomlands.

– Vi ser ett ökat intresse för export jämfört med tidigare år, säger Daniel Lilja.

Bland andra återförsäljare som ATL pratat med är uppfattningen att andelen exporttraktorer är ungefär som vanligt. Det tyder på att marknaden för begagnade traktorer är i balans eller att de utländska uppköparna kanske ännu inte riktigt vaknat. När nyförsäljningen i de flesta fall tagit höjd för den svagare valutan borde det kunna vara läge att göra en bra begagnataffär.

LÄS OCKSÅ: Så många begagnade traktorer har det sålts i din kommnun

LÄS OCKSÅ: Så mycket gick Volvos värsting för