När ATL besöker honom står alla sex traktorer uppställda på rad. Alla är blåa även om den äldsta i sällskapet, en Fordson Major från 1952, mera går åt det rostbruna hållet numera. Men rullar gör den.
– Majoren har jag ställt ut så den passar på två meter spårvidd som jag har. Den har ju ingen hytt, så då kör jag i sprutspåren och kollar flyghavre med den. Och så blir det lite nöjesåkning samtidigt.
Nyaste från 2011
Den nyaste traktorn är en New Holland T7.270 från 2011. Det är en modern maskin med autostyrning och det är också den som får rulla mest på gården. För tillfället sitter det en sex meters Väderstad Spirit-såmaskin bakom den.När traktorn köptes förra året hade den gått omkring 1500 timmar.Göran Åkerblom är noga med att kolla upp hur traktorerna skötts innan han köper dem. Om maskinerna är i bra skick är affären lätt att räkna hem.– Efter fem år har de förlorat ungefär hälften av nyvärdet.
30 hektar matpotatis
Gården har 330 hektar växtodling. Det är mest spannmål och oljeväxter. Dessutom finns 30 hektar matpotatis, en verksamhet som kräver sina olika redskap. Traktorerna får dra kupare, stensträngläggare och upptagare.De ska också flytta runt på bevattningsutrustning.
Mera rationellt
Genom att ha billigare traktorer kan han ha några fler, vilket gör arbetet mera rationellt när varje traktor har sin specifika uppgift.– Man måste kunna göra annat än att skifta redskap, hjul och spårvidd.Driftsbolaget har han tillsammans med sin fru och deras söner som också jobbar på gården ibland.– Vi har sex söner och då ska det inte saknas traktorer när de kommer hem en helg och ska hjälpa till.
Enklare att reparera
Äldre traktorer är också lite enklare att reparera, men a och o är att sköta om maskinerna löpande.– Jag sätter en liten ära i att hålla liv i dem. Jag har alltid ett anteckningsblock i overallen. Där skriver jag upp vad jag behöver göra på alla maskiner för att inte missa något.
Alla traktorer är blå. Varför har det blivit så?– Jag är ju uppvuxen på en Major så man får ha något man begriper sig på, skrattar han.
LÄS MER: Här är traktortätaste länet –– Vet du vad medelåldern för en traktor i Sverige är? Här är svaret!