facebooktwittermail d

Bedragaren är dömd – men pengarna är borta

Trots att polisen fångade Blocketbedragaren har lantbrukaren Ove Isaksson inte fått tillbaka sina pengar. Det fanns inga tillgångar att mäta ut.

Ove Isaksson från Vikbolandet utanför Norrköping utsattes för ett Blocketbedrägeri. Tre år senare har han fortfarande inte fått tillbaka pengarna.
Ove Isaksson från Vikbolandet utanför Norrköping utsattes för ett Blocketbedrägeri. Tre år senare har han fortfarande inte fått tillbaka pengarna. FOTO: GERD ISAKSSON

För några år sedan blev lantbrukaren och maskinförsäljaren Ove Isaksson från Vikbolandet utanför Norrköping utsatt för ett bedrägeri på Blocket. Han såg en femskärig Kvernelandsplog till salu i Lycksele för 35 000 kronor. Det var rejält billigt, så han slog till direkt och satte in pengarna på ett Sparbankenkonto. 

– Jag kände på mig att något var konstigt, men man måste chansa ibland. Man måste våga göra dåliga affärer för att kunna göra bra affärer.

Den dåliga känslan blev snart bekräftad. När det var dags att hämta maskinen var både maskin och säljare som bortblåsta.

– Det märkliga var att min Sparbank tog kontakt med Sparbanken som bedragaren använde och bad dem spärra kontot som jag satt in pengar på. Men det gjorde de inte. Hade de gjort det hade problemet löst sig direkt.

Bedragare utan tillgångar

Ove Isaksson berättar att bedragaren senare åkte fast och blev dömd för ett antal brott, inklusive plogbedrägeriet. Bedragaren hade dock inga utmätbara tillgångar, så det blev inga pengar tillbaka för Ove Isaksson. Men i höstas hittades en medhjälpare till bedragaren, som hade tagit emot pengar för flera plogar på samma konto. Den personen dömdes också, säger Ove Isaksson, och då fanns det möjlighet att få ut pengar.

– Hon hade jobb och blev dömd att betala. Men eftersom hon hade stora skulder hamnade mina krav långt bak i kön. Jag har inte fått ersättning än, men det kommer kanske lite ersättning längre fram, även om det tar sin tid. 

Normalt köper Ove Isaksson hundratals lantbruksmaskiner i Sverige varje år som han säljer i Skandinavien och Baltikum. Det är väldigt sällan som det blir problem.

– Lantbrukare som säljer maskiner är oftast ärliga personer. Men det kan bedragare så klart utnyttja. 

Han förstår att billiga maskiner kan vara ett varningstecken. 

– Det får man försöka bedöma från fall till fall. Ibland vill lantbrukare snabbt bli av med en maskin och då kan det vara ett bra pris.

Betala bara till bankgiro

Men han råder lantbrukare att vara försiktiga och bland annat kolla telefonnumret i annonsen. Helst ska man också titta på maskinen innan och bara betala till bankgiro, så man vet vem betalningen går till. Han är också kritiskt till att Blocket tillåter telefonnummer som inte går att spåra till en adress. 

– De borde inte lägga upp annonser där säljare har telefonnummer som inte går att spåra. Jag förstår inte riktigt hur Blocket kan få betalt för annonsen i de fallen. Annonsören har kanske har kontantkort.

Daniel Mars, kundsäkerhetschef på Blocket, svarar att man måste ha ett registrerat svenskt abonnemang, ett nordiskt bankkort eller ett Swish-konto för att kunna betala annonser.

– Man kan inte betala annonser hos oss med kontantkort eller liknande. Och det finns många hederliga personer som av olika skäl inte vill skylta med sitt hemnummer. Känner man minsta misstanke inför en annons rekommenderar vi att man hör av sig till vårt säkerhetsteam. Vi finns på plats alla dagar om året, från morgon till sen kväll och svarar normalt på mejl inom några timmar. 

Sedan några månader tillbaka går dock Ove Isakssons maskinaffärer riktigt dåligt. 

– Just nu går det inte att sälja en skruv. Förra årets torka och dålig konjunktur gör att maskinförsäljningen helt har gått i stå. Många lantbrukare har också höga skulder och får allt svårare att få ekonomin i lantbruket att gå ihop.