facebooktwittermail d

"Bättre sälja till Danish Agro"

Kommentarer om alternativen för Kalmar Lantmän.

Mats Eriksson, grundare BM Agri

– Danish Agro är ju redan inne på svenska marknaden genom DLA. Det nya blir att de får en produktionsanläggning för foder. Om Kalmar Lantmän beslutar sig för att sälja sin verksamhet så är det mer positivt att de säljer till Danish Agro än att de säljer till Svenska Foder eller Lantmännen. För de är ju redan stora och vi behöver ha en bättre balans och fler aktörer i Sverige.

– Det negativa är att vi får färre aktörer på marknaden. Danish Agro/DLA och Kalmar Lantmän har konkurrerat på vissa marknader i Sverige så då minskar det.

 

Bengt-Olov Gunnarson, ordförande Lantmännen

– Det är Kalmar Lantmäns medlemmar som avgör vad de tycker är bäst. Danish Agro finns i olika skepnader i Sverige redan, så det är kanske inte så mycket nytt. Man kan konstatera att det här händer i vår omvärld i stor omfattning, vi är redan konkurrenter med Danish Agro i flera länder, bland annat i Baltikum och Tyskland. Vi är i på en mycket mer internationell marknad än vi var för några år sedan.

– Det viktigaste för mig är att Lantmännen är starka på marknaden och det är vi i dag. Det finns ju flera aktörer i dag på den svenska marknaden så kommer Danish Agro som ytterligare en så drabbar konkurrensen alla aktörer i så fall.

 

Lars-Ove Johansson, regionordförande LRF Sydost

– Det är medlemmarna som beslutar. Jag hoppas att man analyserar och gör rätt bedömningar vilket alternativ man än väljer. Det som är en fördel är att vi har en foderfabrik i trakten nu och det gynnar traktens bönder oavsett vem som är ägare. Om man jämför med exempelvis slakten är danska företag stora ägare nu. De är ju duktiga och utvecklar den verksamheten.

– Det man kan se som en nackdel om det blir en försäljning är att man förlorar ytterligare en ekonomisk förening som vi bönder äger. Det man nog behöver göra i de ekonomiska föreningar som är kvar är att fundera på hur man kan behålla en kooperation långsiktigt.

 

LÄS MER: Här är Danish Agros bud för Kalmar Lantmän