facebooktwittermail d

Mjölkböndernas ordförande får bättre betalt

Sveriges Mjölkbönders ordförande Stefan Gård har säkrat bättre betalning för sin mjölk. Om fyra månader börjar han splitleverera till Wermlands Mejeri.

Stefan Gård är en av fyra producenter som ingått avtal med Wermlands Mejeri och nu kommer att meddela Arla att de om fyra månader börjar splitleverera. Mejeriet i Nysäter räknar med ett tillskott på 5 000 liter mjölk sex dagar i veckan.

– Det är inte bestämt exakt hur mycket jag ska leverera. Men om det blir halva min produktion så innebär det 50 öre mer räknat på all min mjölk och det är förstås otroligt positivt som läget ser ut, säger Stefan Gård.

Dragit ned på produktionen

Av övriga tre producenter som tillkommer finns ytterligare en i Säffle kommun och övriga i Kil respektive Karlstad.

Stefan Gård har 130 mjölkande kor som i dagsläget producerar cirka 8 000 kg ECM. Han har medvetet dragit ned på produktionen genom att ge korna enbart grovfoder och bete och i stort sett slopa kraftfodret.

– Ska vi klara oss som Arlabönder är det vad som gäller. Även om jag nu får bättre betalt för en del av min produktion är det ändå de stora aktörerna som styr. Tidigare trodde jag att man måste kunna producera till 2:30 för att överleva i framtiden men nu är jag inne på att man behöver klara sig med 2 kronor, säger Stefan Gård.

Fördubblar kapaciteten

Wermlands Mejeri håller för närvarande på att installera två nya produktionstankar på sammanlagt 20 000 liter vilket fördubblar kapaciteten. I dagarna levereras ytterligare en förpackningsmaskin för att klara efterfrågan på framför allt mellanmjölk.

– Dessutom pågår arbetet med att bygga en större kyl och det ska vara klart innan semestern. Sedan finns det inga flaskhalsar som hindrar oss från att öka produktionen, säger vd Yngve Gustafsson.

"Lovande inför framtiden"

I augusti tillkommer nya butiker som tidigare inte har kunnat sälja Värmlandsmjölken på grund av bristande tillgång. Det finns tecken som tyder på att Wermlands Mejeri kan erövra hälften av den lokala marknaden för färskmjölk.

– Några Coopbutiker har testat hur mycket Värmlandsmjölk de kan sälja om de får beställa fritt och de har hamnat ungefär på den nivån. Det känns naturligtvis lovande inför framtiden, menar Yngve Gustafsson.