facebooktwittermail d

Bättre än väntat för Stora Enso

UPPDATERAD

Skogsjätten Stora Enso gjorde ett bättre resultat än väntat. Besked om en svensk CLT-fabrik kommer i början av nästa år.

Operativt rörelseresultat blev 219 miljoner euro (246). Analytikerna hade väntat ett operativt rörelseresultat om 206 miljoner euro, enligt SME Direkt. Omsättningen var 2 393 miljoner euro (2500), vilket var något lägre än analytikernas förväntningar på 2 448 miljoner euro.

Stora Ensos aktie har stigit över två procent efter rapporten.

ATL var på plats när Stora Enso höll pressträff i samband med att kvartalsrapporten på Ala sågverk i Ljusne i Hälsingland.

Sverige i centrum

Varje år gör Stora Ensos styrelse en resa till någon av bolagets anläggningar. Tidigare har den besökt Brasilien och Kina, och i år var det Sveriges tur. Affärsområde Wood Products stod i centrum.

– Ala är ett bra exempel på vad vi har gjort de senaste åren. Vi har tagit fram många nya produkter och tjänster. Här i Ala har vi tillverkning av träkomponenter för fönsterindustri och i januari nästa år startar vår pelletsproduktion, sa Jari Suominen som är chef för Wood Products.

Stora Ensos andra sågverk i Sverige finns i Gruvön i Värmland och där gör bolaget för närvarande en förstudie om att bygga en anläggning för korslimmat trä, så kallad CLT.

ATL har tidigare skrivit om satsningen i Gruvön som skulle handla om en investering på 30-34 miljoner euro, vilket motsvarar 280-320 miljoner kronor.

Tror på träbyggande

Stora Enso tror att träbyggandet kommer att öka. Sedan tio år har Stora Enso tillverkning av korslimmat trä i Österrike, men ingen i Sverige.

– Vi är störst på CLT i världen och vi kommer att ge besked under första kvartalet nästa år om vi kommer att bygga en sådan fabrik i Sverige eller inte, sa Karl-Henrik Sundström.

Inför rapporten har mycket fokuserats på utvecklingen av den nya kartongfabriken i Beihai i Kina. Produktion inleddes under våren och i samband med halvårsrapporten förklarade koncernchefen Karl-Henrik Sundström att driftsättningen gick lite snabbare än väntat och detta budskap upprepas i rapporten för tredje kvartalet.

Kundtester i Kina

Konsumentkartongmaskinen beräknas nå full produktionskapacitet inom 18-24 månader från starten i maj i år.

– Jag är glad att Beihai-bruket kommit igång tidigare än beräknat och att vi nu genomför kundtester av vätskekartong och andra kvaliteter. Vi har också slutfört de första provkörningarna med CKB, vår mycket konkurrenskraftiga kartong vad gäller styrka, styvhet, renhet och körbart, säger Karl-Henrik Sundström i en kommentar.

Omställt till kraftliner

Anläggningen i Varkaus i Finland, där produktionen ställts om från finpapper till kraftliner inledde sin nya produktion för ett år sedan.

Kraftlinerbruket nådde under tredje kvartalet EBITDA break-even och beräknas producera för fullt under andra halvan av 2017.

Den nya produktionsenheten för byggkomponenter i trä i Varkaus är i drift och produktcertifiering pågår. Anläggningen beräknas nå full kapacitet i mitten av 2018.

Läs mer: Stora Enso ökar rörelseresultatet