facebooktwittermail d

Därför tvekar jättarna om batteridriven skogsröjsåg

Handhållna verktyg och maskiner som drivs med batteri har blivit allt vanligare. Men när det gäller röjsågar för skogsbruk, så har teknikutvecklingen inte nått lika långt.

I dag är det ingen som höjer på ögonbrynen över bärbara högtalare, mobiltelefoner, sladdlösa dammsugare, batteridrivna skruvdragare, borrar, grästrimrar eller robotgräsklippare. Det finns även flera batteridrivna motorsågar på marknaden. Men när det gäller batteridrivna röjsågar anpassade för skogsbruk är utbudet mindre.

Den traditionella bensindrivna röjsågen med sågklinga dominerar fortfarande i skogen.
Den traditionella bensindrivna röjsågen med sågklinga dominerar fortfarande i skogen. FOTO: ANN LINDÉN

Fördelarna med batteridrivna handhållna maskiner är många. De är tysta, släpper inte ut avgaser, maskinerna är ofta lättare än de bensindrivna varianterna och de kan på sikt vara billigare i drift. Men varför är inte batteridrivna röjsågar för skogsbruk en självklarhet än?

Husqvarna och Stihl är de två främsta aktörerna som tillverkar motorsågar och röjsågar. Stihl har en batteridriven kraftfull grästrimmer, modellen FSA 130, som kan utrustas med metallverktyg och klarar att röja trädstammar av 4–5 centimeters tjocklek. Husqvarna har en batteridriven kedjeröjsåg, modellen 536 LiPX, som har ett svärd i stället för traditionell rund klinga och klarar även grövre stammar.

– Det går bra att röja ungskog med den, men den passar också för att stamkvista eller röja undervegetation. Sågen har ett större användningsområde. Med en traditionell röjsåg kapar man stammarna nära marken, med den här kedjeröjsågen kapar man mer i midjehöjd. Alla skogsägare gillar inte att det blir längre stubbar, men att röja på det här sättet lämnar mer mat till viltet och kan bidra till att skydda nyplanteringar, förklarar Magnus Moberg, grönyteinstruktör vid Husqvarna.

Husqvarnas kedjeröjsåg 536 LiPX är batteridriven.
Husqvarnas kedjeröjsåg 536 LiPX är batteridriven.
Stihl har en batteridriven röjsåg, modellen FSA 130, som främst är tänkt att röja gräs med, men med ett metallverktyg klarar den även klen ungskog.
Stihl har en batteridriven röjsåg, modellen FSA 130, som främst är tänkt att röja gräs med, men med ett metallverktyg klarar den även klen ungskog. FOTO: THOMAS KETTNER/STIHL

Det främsta skälet till att utbudet av batteridrivna röjsågar för skogbruk är så litet stavas batterikapacitet. Niclas Zetterberg, produktchef på Andreas Stihl Norden AB, förklarar:

– Just nu finns det inte tillräcklig batterikapacitet för en röjsåg för skogsbruk. Batteritekniken utvecklas hela tiden, men vi är inte riktigt där än. Utvecklingen går jättefort och det finns ett stort intresse för det här. Men en batteridriven röjsåg är inte någon volymmodell, vilket gör att den kanske inte hamnar högst på priolistan för utvecklarna. Därför tror jag att det dröjer innan Stihl har en sådan produkt, säger Niclas Zetterberg.

Magnus Moberg bekräftar att batterikapaciteten är det största hindret. Till både Husqvarnas och Stihls maskiner finns batterier av olika kapacitet, från mindre batterier som sitter integrerade i maskinen till kraftfulla ryggburna batterier. Ett ryggbatteri väger i dag omkring åtta kilo. Skulle batterikapaciteten ökas ytterligare skulle utrustningen bli ännu tyngre och därmed svårare att hantera.

– Men jag tror inte det är så långt borta med batteridrivna röjsågar med konventionell klinga. Byggbranschen har redan släppt sladden och kör batteridrivet. Det snabba teknikbytet kommer starkt inom skötseln av grönytor när kommuner, kyrkor och parkförvaltare nu byter till batteridrivet. I skogsbranschen dominerar fortfarande bensindrivna maskiner och det måste vi försöka ändra på, säger Magnus Moberg.

Stihls batteridrivna gräsröjare FSA 130 är den kraftfullaste på marknaden.
Stihls batteridrivna gräsröjare FSA 130 är den kraftfullaste på marknaden.

Än så länge dominerar den klingförsedda bensindrivna röjsågen som arbetsredskap i skogen. En erfaren skogsarbetare klarar att arbeta längre och röja snabbare med en sådan än med de batteridrivna alternativ som finns. Men det finns fördelar som talar för batteridrivet.

– Du slipper hantera bränsle eller tanka sågen. Det är bara att trycka på knappen och köra. Nackdelen är att det inte finns el i skogen så du måste planera för laddmöjligheter eller använda flera batterier, säger Magnus Moberg.

LÄS MER: Från motorsåg till digital teknik

LÄS MER: Motorsågar i massor

Kedjeröjsåg eller röjsåg med klinga?

Traditionell bensindriven röjsåg med klinga

Fördelar:

Klarar grövre stammar.

Kraftfullare motor.

Klingan gör det möjligt att arbeta snabbare.

Lång drifttid.

Nackdelar:

Hög ljudnivå.

Utsläpp av växthusgaser, lukt.

Drivmedelskostnader.

Batteridriven kedjeröjsåg

Fördelar:

Tyst.

Luktfri, inga utsläpp av växthusgaser.

Många funktioner, kedjeröjsågen kan användas för röjning, stamkvistning, brunnsröjning.

God ergonomi.

Batteridrift billigare på sikt.

Nackdelar:

Batterikapaciteten.

Högre kostnad initialt för att köpa fler batterier och förlänga drifttiden.

Högre stubbar vid röjning.

Kedjan river lätt klena stammar.