facebooktwittermail

Bärplockare kan bli lurade även i år

Reglerna för utländska bärplockare hinner sannolikt inte ändras före sommaren. De riskerar därmed att bli lurade i år igen, varnar flera kommunföreträdare.

- Det kommer att bli samma problem i år igen, säger Bert-Rune Dahlberg, kommunalråd i Åsele som tillsammans med sina kollegor i Bräcke, Nordmaling, Storuman och Älvdalen har vänt sig till regeringen med krav på förändringar.

Vill ha bättre koll


Kommunalråden vill bland annat ha skärpt kontroll av de svenska uppdragsgivare som lockar hit plockare från utomeuropeiska länder. De anser också att Migrationsverket borde stämma av med kommunerna innan utländska bärplockare beviljas arbetstillstånd, rapporterar Sveriges Radio P4 Jämtland.

Men även om regeringen skulle gå på kommunernas linje är det osäkert om förslagen får någon effekt den här säsongen. Rekryteringen av bärplockare inför sommaren är troligen redan igång i Asien och Migrationsverket kommer knappast skärpa sina rutiner.

- Även om våra krav på regeringen och Migrationsverket skulle leda till insikt så hinner inga ändringar slå igenom till i sommar, säger Bengt Flykt, kommunalråd i Bräcke som i höstas ägnade stor kraft åt att hjälpa nödställda bärplockare.

Migrationsverket har fått i uppdrag att skärpa kontrollen av bärföretagen som arbetsgivare, men exakt hur det ska gå till är ännu inte bestämt.
- Det är ett nytt uppdrag som vi aldrig har haft förut, säger Migrationsverkets ställföreträdande generaldirektör Christina Werner till radion.ATL.nu