Gynnsamt väder innebar att granbarkborrarna fortsatte svärma även under förra veckan. Men Skogsstyrelsen bedömer att huvudsvärmningen nu kulminerat i söder medan det är fortsatt hög aktivitet i norr.
Barkborresvärmningen avtar i söder
Granbarkborrarnas svärmning är nu avslutad i söder men fortsätter i norr.
Totalt sett minskade dock fångsterna i de 60 övervakningsfällorna med knappt 70 procent.
Det innebär dock inte att faran är över, tvärtom. Nu har de flesta vuxna granbarkborrarna flugit ut från sina övervintringsplatser och hittat nya granar att gnaga sig in i och lägga ägg. Att tidigt upptäcka de nyangripna träden, avverka dem och forsla bort eller barka dem är det bästa sättet att stoppa nya borrar från att kläckas.
Brunt borrmjöl
Skogsstyrelsen uppmanar därför skogsägare att regelbundet inspektera sina skogar, särskilt riskområden och områden där det tidigare varit skador, för att snabbt kunna åtgärda nya angrepp. Ett tidigt tecken på angrepp är brunt borrmjöl som kan synas vid stambasen eller i barkfickor och spindelväv.
Granar som angreps förra året kan som regel lämnas kvar. Efter huvudsvärmningen finns inte längre några granbarkborrar kvar i dessa granar och det är kontraproduktivt att avverka dem ur bekämpningssynpunkt eftersom de i stället kan gynna granbarkborrens fiender.
Orter med flest fångade granbarkborrar vecka 23:
Vissefjärda, Kalmar: 5 000
Vimmerby, Kalmar: 2 650
Kungsör, Västmanland: 2 400
Orsa, Dalarna: 2 333
Nybro, Kalmar: 2 330
Nykvarn, Södermanland: 2 300
Åtvidaberg, Östergötland: 2 200
Umeå, Västerbotten: 2 133
Torpshammar/Kälen, Västernorrland 2 000
Ödeshög, Östergötland: 2 000