facebooktwittermail d

Barfrost hotar höstgrödor

Sen sådd och barfrost har tagit hårt på höstgrödorna i södra Sverige. Särskilt besvärligt är läget för höstkorn och höstraps.

Till en början såg det lovande ut. När snön släppte sitt grepp över södra delen av Sverige tycktes höstgrödorna ha klarat vintern utan större bekymmer.

Men efter flera veckors barfrost börjar läget nu bli allvarligt. Kyla och vind har sargat de känsliga plantorna.

- Det ser ansträngt ut, framförallt höstkornet ser inte bra ut, säger Stefan Lundmark, växtodlingsrådgivare på HIR Kristianstad.

Höstrapsen skadad


Även höstrapsen är hårt skadad i vissa områden och frågan är hur mycket som klarat sig.

- Om det repar sig eller inte är för tidigt att säga, en del höstkorn är alldeles grått men det har hänt att det tänt till igen.

Det är inte snön utan barfrosten som tagit hårt på plantorna, i kombination med en sen höstsådd på många håll.

- Både raps och höstsäd hade en ganska dålig utveckling i höstas så plantorna är egentligen för små nu. Då tål de mindre, säger Carl Blackert, växtodlingsrådgivare på Växa Halland.

Avgörande veckor


Fortfarande återstår en för grödorna vädermässigt påfrestande månad och de närmaste veckorna blir avgörande. Rådgivarna hoppas på regn för att situationen ska räddas och enligt prognoserna för de närmaste dagarna infrias deras förhoppningar.

- Får vi bra väder med lite regn så rätar det upp sig, men det får inte fortsätta med nattfrost. När det är så torrt som det är så finns det inget vatten till plantorna, de dör om det fortsätter som nu, säger Carl Blackert.

Förra årets växtodlingssäsong startade i samma tecken, i alla fall i Mälardalen, Hjälmarområdet och Sörmland.

Hälften borta


Med knappt någon tjäle och stora mängder isolerande snö dukade många plantor under och stora arealer fick sås om. I april konstaterade rådgivarna i Västerås att mer än hälften av det höstsådda var borta.

Så här i början av mars täcker dock snön fortfarande det höstsådda, även om vinterns grepp börjar släppa.

- Ring om en vecka igen, säger Arvid Landgren, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet i Västerås.Marianne Persson