facebooktwittermail

Banker ger djurägare bidrag för att stängsla

De fristående Sparbankerna i Falkenberg och Varberg ger bidrag till djurägare för att stängsla in nya betesmarker i samband med torkan.

Djurägare i Falkenberg och Varberg kan ansöka om bidrag fär att stängsla in nya betesmarker.
Djurägare i Falkenberg och Varberg kan ansöka om bidrag fär att stängsla in nya betesmarker.

Djurägare i kring Falkenberg och Varberg kan ansöka om bidrag för stängsel för att öppna ny betesmarker, det rapporterar LandLantbruk. Maxbeloppet som betalas ut är 20 000 kronor och de två stiftelseägda bankerna har satt av en halv miljoner vardera.

”Det betyder att pengarna räcker till 20 lantbrukare om alla söker maxbeloppet men jag tror att det blir många fler som får del av pengarna. Av de ansökningar vi fått in hittills är de flera som ansöker om mindre belopp”, säger Göran Bengtson, vd på Falkenbergs Sparbank till tidningen.

Betalas ut så snabbt som möjligt

För att få ta del av stödet måste betesmarken ligga inom bankernas verksamhetsområde och att markerna sedan innan inte är inhägnade. På lite drygt ett dygn har Falkenbergs sparbank fått in åtta ansökning och Varbergs sparbank nio stycken.

”Vi vet att det är bråttom och vi behandlar och beviljar ansökningarna direkt. När vi får in faktura eller kvitto betalar vi sedan ut direkt. Jag sitter just nu och handlägger inkomna ärenden”, säger Jan Inge Lyckberg, ansvarig på sparbanksstiftelsen i Varberg till tidningen.

Nötkreatur, får och häst

De flesta ansökningarna som kommit in vill främst ha stöd för inhägnader av skogsnära mark som ska användas till bete för nötkreatur, får eller häst. Anledningen till att bankerna delar ut pengar för stängslen är den gamla sparbankstanken att en del av vinsten delas ut till allmännyttiga ändamål.

”Jag diskuterade torkläget med min kollega på Varbergs sparbank och om vi inte kunde göra något för att hjälpa till att fixa fram lite betesmark som normalt sett inte används. Vi kan inte lösa hela krisen men kan vi göra något litet för att hjälpa till ska vi göra det också”, säger Göran Bengtsson till LandLantbruk.

LÄS OCKSÅ: Ölrester blir djurfoder

LÄS OCKSÅ: Katrineholms kommun stödköper lokalt kött