facebooktwittermail

Avverkade i naturreservat – Södra misstänks för brott

4,9 hektar skog har avverkats i ett naturreservat i Kronobergs län utan tillstånd från länsstyrelsen. Nu misstänks skogsägaren och skogsavverkarna Södra skogsägarna för miljöbrott, skriver .

Södra: ”I nuläget har vi dialog med myndigheterna och genomför en egen utredning kring ärendet parallellt med den polisutredningen som sker”.
Södra: ”I nuläget har vi dialog med myndigheterna och genomför en egen utredning kring ärendet parallellt med den polisutredningen som sker”. FOTO: MOSTPHOTOS

I september i fjol upptäckte länsstyrelsen i Kronoberg att 4,9 hektar skog avverkats utan tillstånd inom naturreservatet Storasjöområdet i Uppvidinge kommun. Nu har myndigheten åtalsanmält händelsen.

Länsstyrelsen uppger att det är väldigt ovanligt att det avverkas utan tillstånd inom naturreservat. I sin åtalsanmälan skriver myndigheten att avverkningen kan ha skadat naturvärden och att den gjorts i oaktsamhet. Både markägaren och skogsavverkaren är med i åtalsanmälan då det är oklart vem som bär ansvaret för att söka tillstånd.

”Olyckligt att det sker”

– Storasjöområdet är ett av få reservat vi har i länet där man kan få avverka skog. Men man måste söka tillstånd och det har missats, säger Jurjen Schmidt som är skyddshandläggare på länsstyrelsen, till SVT Nyheter Småland.

– Vi vet inte ännu vilken skada den här avverkningen har gjort. Men det är så klart olyckligt att det sker.

Södra skogsägarna skickade en avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen i juli 2018. Men eftersom Storasjöområdet är ett naturskyddsområde borde de ha ansökt om tillstånd hos länsstyrelsen, vilket alltså aldrig gjordes.

Trodde de fick avverka

Södras Håkan Benschjöld, chef region syd Södra skog, säger till SVT att de har uppfattat det som godkänt att genomföra avverkningen.

– I nuläget har vi dialog med myndigheterna och genomför en egen utredning kring ärendet parallellt med den polisutredningen som sker.

Storasjöområdet har naturvärden av riksintresse och ingår i Natura 2000 som är ett nätverk av skyddade områden i hela EU. Naturreservatet har en storlek på 1 433 hektar.