facebooktwittermail d

Katarina Melvinger

Alla artiklar av Katarina Melvinger
9 juni 2014

Otroligt nöjda med arrangemanget

Många av utställarna på Skogsmaskindagarna i Karlskoga var så nöjda efteråt att de redan har bokat in sig till nästa gång, 2016. Flera sade sig ha noterat försäljningsrekord.

4 juni 2014

Bättre verktyg för avel

En oönskad bieffekt vid avel kan vara större skillnader mellan de bästa och sämsta djuren i en och samma djurgrupp. Men nu har avelsgenetiker vid SLU tagit fram ett statistikverktyg som gör det möjligt att undersöka om effekten är genetisk och därmed går att motverka.

4 juni 2014

Rekord för USA:s lantbruksexport

Den amerikanska lantbruksexporten kommer i år nå upp till nästan 150 miljarder dollar, förutspår det amerikanska lantbruksministeriet. Det är sex procent mer än i fjol och ett nytt rekord.

4 juni 2014

Hotat bi troligen utrotat

Det hotade stortapetserarbiet ser nu ut att ha försvunnit för gott. Biet har haft det tufft i det moderna jordbrukslandskapet och under en inventering i Västra Götaland hittades inga exemplar alls, uppger Sveriges Radio Sjuhärad.

4 juni 2014

Militär oro stoppar lantbruk

Länsstyrelsen sa ja, men efter rättsprövning i Högsta förvaltningsdomstolen står det klart att en kvinna i Torhamn i Blekinge nekas att återuppbygga ett bostadshus och skapa ett lantbruk på platsen. Bakgrunden är Förvarsmaktens oro för att lantbruket ska hindra den militära verksamheten intill.

4 juni 2014

Slakteriet på Bornholm räddat

Efter intensiva förhandlingar räddas till sist Danish Crowns slakteri i Rönne på Bornholm. På onsdagsmorgonen presenterades en räddningsplan som innebär att de 190 anställda inte behöver gå ner i lön, i stället ska de vara med och investera i slakteriet.

21 maj 2014

Kriminella går över till livsmedel

Livsmedelsbedrägerier är ett växande problem i hela EU, uppger Europol för danska medier. Brottslingarna utnyttjar den öppna europeiska marknaden och luckor i nationella regleringar och kontroller. Bedrägerierna ökar överallt och är även mer organiserade än tidigare.

21 maj 2014

Lägesrapport från fälten

Betflugor, bladlöss och morotsflugor förekommer nu i fälten, visar en lägesrapport från Jordbruksverket om växtskydd i frilandsgrönsaker. Kålflugans äggläggning i Skåne har ökat igen och är även igång på många andra håll i landet.

21 maj 2014

Är Svenska lantchips svenska?

Hur svenska är Svenska lantchips? Inte särskilt svenska, menar kritiker som diskuterat frågan i en konsumentgrupp på Facebook som nu uppmärksammas av riksmedier. Hälften av potatisen är nämligen från Danmark, palmoljan från Malaysia och kryddorna från olika håll i världen.

21 maj 2014

Östersjön mår allt sämre

Nya och fler gifter har påträffats i Östersjön, enligt den senaste rapporten om havet från Havsmiljöinstitutet. Förutom att nya miljögifter ökar i så är utbredningen av de syrefria bottnarna rekordstor.

14 maj 2014

127 får gå från Scan

De fackliga förhandlingarna är klara på Scan i Skara. 127 anställda sägs upp. I mars kom beskedet att all slakt och styckning läggs ner på anläggningen, bara färsfabriken blir kvar.

14 maj 2014

Ännu en dansk död i MRSA

En fjärde person har dött i Danmark av den antibiotikaresistenta grisbakterien MRSA, rapporterar Statens Seruminstitut och DR Nyheder. Så sent som förra veckan avslöjades att tre danskar har dött av den multiresistenta bakterien. Nu är de fyra.

14 maj 2014

Fortsatt mycket stark ekomarknad

Det stora konsumentintresset för Krav- och ekomärkta livsmedel fortsätter. Lyftet för eko var förra året, 2013, 15 procent och det fortsätter mycket starkt även i år, konstaterar Krav. Ändå är Sveriges bönder och dess företrädare överraskande ointresserade. Ytterst få lägger om.

14 maj 2014

Kinas it-bolag tror på livsmedel

Kinas bristande livsmedelssäkerhet ökar kraftigt efterfrågan på ekologisk och importerad mat. Landets teknikbolag vill ta del av kakan och ett växande antal breddar nu sin verksamhet till den lukrativa livsmedelsindustrin.

14 maj 2014

Biogas ska rädda lantbruket

Fortfarande är det inte särskilt lönsamt med biogasproduktion för mindre enheter, men tekniken har framtiden för sig. Visionen för prisade Biofrigas är att deras biogasanläggning ska bli ett naturligt inslag på alla lantbruk och minska behovet av fossila bränslen. Nu investerar även Almi Invest i Biofrigas.

13 maj 2014

Stoppad av staten - förlorar miljoner

När Anders Enkvist för tre år sedan ville avverka en del av sin skog sa länsstyrelsen i Jämtland nej. Marken ska - antagligen - bli naturreservat. Det kostar honom miljontals kronor i låsta pengar.

7 maj 2014

"Ingen anledning till panik"

Områdeschefen för danska Statens Serum Institut väntar sig ingen epidemi med anledning av de multiresistenta bakterierna MRSA som sägs ha lett till att tre personer har dött i Danmark. Han vill lugna ner situationen och säger till Berlingske att det inte finns någon grund för att gripas av panik.

7 maj 2014

Grispriserna upp, spår Rabobank

Holländska Rabobanks bedömning är att bristen på griskött i många länder fortsätter, och kommer att bli en angelägen fråga. Det handlar dels om spridningen av viruset PEDV i USA och Asien, dels om det ryska importstoppet av gris från EU-länder.

7 maj 2014

Falskt alarm kostade miljoner

Misstanken om utbrott av svinpest i ett av Danish Crowns slakterier, det i Herning, ledde till att slakteriet stängde helt i tre dagar. Stoppet kan ha kostat den danska köttproducenten upp mot 20 miljoner danska kronor.

7 maj 2014

Rekordtidig potatisskörd i Skåne

Årets potatisskörd är inte bara ett par veckor tidigare än normalt, den ser även ut att bli rekordstor. I nordvästra Skåne skördar de just nu nypotatis för fullt. Om ett par dagar är det sydkustens tur.