facebooktwittermail d

Katarina Melvinger

Alla artiklar av Katarina Melvinger
15 okt. 2014

Mjölkkris debatteras med LRF

LRF Mjölk träffade på onsdagen mjölkbönder i Halland för att diskutera det besvärliga läget i branschen. Ett 40-tal bönder slöt upp på mötet på Ysby bygdegård utanför Laholm, ATL var med.

26 sep. 2014

Klagar över "MRSA-hets"

En lång rad företrädare för den danska livsmedels- och jordbruksindustrin slår nu tillbaka mot vad de menar är en orimlig och kraftigt överdriven "MRSA-hets". Krav ställs på att myndigheterna drar i gång en informationskampanj.

26 sep. 2014

Elfel kan orsakat explosionen

Ett elfel kan ha orsakat den våldsamma explosionen i ett grisstall i Norge då en person miste livet. Polisens utredning pågår och de utesluter inte att ett tidigare strömavbrott kan ha påverkat det som hände.

25 sep. 2014

Lämnar Valio för Arla

Många mjölkproducenter lämnar Valio till förmån för Arla. I år har Arla ingått avtal med över 40 nya producenter och ökat produktionen i Finland med tio procent, rapporterar finska Yle.

24 sep. 2014

Oron stor efter stallexplosion

Grisstallet som exploderade i Norge har skakat om norska grisbönder. Oron är nu stor för att det är gödselgaser som ligger bakom och att händelsen ska upprepas. I Sverige håller forskare det för - nästan - osannolikt att det ska hända här.

24 sep. 2014

Bojkottar grisslakt till jul

Belgiska bönder planerar att inte skicka grisar till slakt i december, lagom till jul. Aktionen är en protest mot oskäliga villkor. Samtidigt uppmanar de grisuppfödare på andra håll i Europa att göra detsamma.

24 sep. 2014

MRSA nu utom kontroll

Var femte paket med danskt griskött innehåller den antibiotikaresistenta bakterien MRSA, visar en färsk undersökning. Det är en kraftig ökning på kort tid.

23 sep. 2014

Dansk som dog i explosionen

Det var en dansk lantbrukare som omkom i gårdagens explosion i ett grisstall i Norge. Den exakta orsaken är fortfarande okänd men enligt den norska polisen kan det har varit gödselgaserna.

23 sep. 2014

Lettländare årets Östersjöbönder

Juris Cīrulis och Vija Cīrule i Lettland har utsetts till Baltic Sea Farmers of the Year 2014 vid en ceremoni i Warszawa i Polen. De belönas med 10 000 euro för sina insatser att minska jordbrukets bidrag till övergödningen av Östersjön.

23 sep. 2014

Traktorerna efterlysta utomlands

De fyra Valtra-traktorer som stals från Lantmännen Maskin i Brålanda förra veckan är nu efterlysta utomlands. En av traktorerna var en biogastraktor som ska köras på dispens.

22 sep. 2014

Konkurrenskraftigt med sol och vind

Sol- och vindkraft behöver inte längre stöd för att vara konkurrenskraftiga mot fossil energi, åtminstone i blåsiga eller soliga delar av USA

8 sep. 2014

Tio gånger fler djurskyddsärenden

Förra året fick länsstyrelsen i Skåne ett 30-tal underrättelser om bristfälligt djurskydd vid slakt från Livsmedelsverket. Första halvåret i år var den siffran över 300.

8 sep. 2014

Så gick det för svenskarna i VM

VM i plöjning hölls i Frankrike i helgen. För Sverige deltog Rolf Eliasson, Veddige. Han tävlade i klassen växelplog. Daniel Svensson från Ljungby tävlade i tegplog. Läs här om hur det gick för dem.

1 sep. 2014

Regnovädret slog hårt i Skåne

Helgens skyfall i sydvästra Skåne ledde till stora problem med översvämmade åkrar och bortspolade grödor. – Läget är katastrofalt, säger Nils Yngvesson, växtodlingsrådgivare på HIR Malmöhus.

18 juni 2014

Varnar för falsk djurskyddshandläggare

Länsstyrelsen i Västernorrland varnar djurägare i området för en falsk djurskyddshandläggare. De som får besök från länets djurskyddsenhet uppmanas begära att få se legitimation.

18 juni 2014

Stora variationer i livsmedelskontroller

Sveriges livsmedelskontroller fungerar inte tillfredsställande, uppger Livsmedelsverket. De flesta kontrollmyndigheter utför regelbundet kontrollerna som de ska, men långt ifrån alla. Flera rapporter från bekräftar Riksrevisionens nyligen gjorda granskning som visar att det skiljer hur mycket kontroll som genomförs, och i hur väl den utförs.

18 juni 2014

Skärpta straff för minkaktivister

Hovrätten skärper straffen för minkaktivisterna som enligt åklagaren kom för lindrigt undan i Skaraborgs tingsrätt. Fyra av fem döms till fängelse, från ett år till två och ett halvt år. Den femte får villkorligt. I tingsrätten var det endast två som dömdes till fängelse.

12 juni 2014

Arrendeutredningen är klar

Tomträtts- och arrendeutredningen överlämnade i dag sitt betänkande till Justitiedepartementet. I det nya förslaget får de komplicerade uppsägningsreglerna en enklare formulering. I övrigt föreslås både lättnader och skärpningar vad gäller Jordabalkens regler om jordbruksarrende.

12 juni 2014

Svagare virkesmarknad i USA

Priserna sjönk på sågade trävaror och sågtimmer i USA under andra kvartalet i år, 2014. Såväl efterfrågan från inhemska sågverk som Asienexporten har minskat.

9 juni 2014

LFA-områdena består 2015

Det blir ingen förändring av de så kallade LFA-områdena nästa år, det vill säga "less favoured areas" eller "mindre gynnade områden". Enligt EU-kommissionen är den yttre avgränsning som Sverige har satt inte korrekt. Därför kommer de gamla områdena att vara kvar även 2015.