facebooktwittermail d

Torbjörn Iwarson

Alla artiklar av Torbjörn Iwarson
23 feb. 2012

Tid att sälja novemberraps

Priset på raps ligger ganska nära toppnoteringen från maj förra året. Det är ett utmärkt tillfälle att sälja terminer på novemberraps på dagens kursnivå om 435 euro.

13 feb. 2012

Tydliga prisnedgångar för alla grödor

Jag har inväntat skrivandet av marknadskommentaren för att få med intrycken av WASDE-rapporten som släpptes av USDA klockan 14:30 igår torsdag.

26 jan. 2012

Ryssland kan stoppa exporten

Den senaste veckan har priserna på jordbruksprodukter stigit kraftigt, med Chicagovete i täten på +8 %. Marknaden har haft lätt att trycka på köpknappen och tagit fasta på rykten om förestående exportstopp från Ryssland och från Argentina.

19 jan. 2012

Soja- och majsskörden i fara

Torkan i Argentina och södra Brasilien och effekten på soja- och majsskörden är i fokus i nyhetsflödet. Kanske är det eurokris-utmattning som gjort att Portugals nedgradering till ”skräp” passerat obemärkt förbi.

13 jan. 2012

Sjunkande priser på spannmål

Priset på sojabönor föll kraftigt efter WASDE-rapporten. 2012 kommer innebära sjunkande priser på spannmål samtidigt som en svagare euro har gjort det europeiska vetet mer konkurrenskraftigt på exportfronten.

15 dec. 2011

Eurofall ger stöd åt jordbruket

Utgående vetelager för 2011/12 justeras upp till jämfört med en månad sedan, vilket gör att vi närmar oss historiska rekordnivåer.

8 dec. 2011

Politikerna skyndar på kollapsen

Under torsdagen träffas EU-ledarna och besked väntas under fredagen. Troligtvis blir det mer av pompa och mindre av en lösning.

1 dec. 2011

Vetepriset på väg ner

Rekylen upp till 180-euro-nivån på vete indikerar ett säljtillfälle. Allt tyder på att priset kommer att sjunka.

24 nov. 2011

Priset på vete kommer falla

Det är ett klassiskt fall av rekommendationen ”Sell and go away. Come back in May" när det gäller vetet just nu. Priset kommer att falla. Det ser dessutom illavarslande ut för konsumtionen i USA, Europa och Kina. Situationen i samhällshushållningen utanför jordbruksmarknaden är allvarlig.

3 nov. 2011

Situationen börjar likna 2008

Få bönder säljer och situationen börjar likna 2008 igen. De gör ingenting, medan sentimentet försämras ännu mer. Finansiering av lager borde börja torka upp nu och köpare avvakta ännu lite grand, skriver Torbjörn Iwarson.

28 okt. 2011

Obetydliga prisförändringar på jordbruksprodukter

Inköpschefers index från Kina som presenterades i söndags låg över 50 vilket signalerar tillväxt och gladde marknaden.

13 okt. 2011

Majs och sojabönor veckans vinnare

Förra veckans vinnare hette majs och sojabönor. Sojabönor steg i pris fram till WASDE-rapporten och sannolikt är det ett bra säljtillfälle om priset kommer högre upp.

6 okt. 2011

Sjunkande spannmålspriser att vänta

Europeiska spannmålsodlare som vill säkra nästa skörd bör göra det genom att sälja terminskontrakten på Chicagomarknaden. Med tanke på hur dollarn och euron rör sig just nu så måste man prissäkra i svenska kronor.

13 juni 2011

Svag dollar gör amerikanskt kött billigt

Köttexporten från USA har ökat kraftigt och köp av Lean Hogs rekommenderas.