facebooktwittermail d

Marianne Lindberg

Alla artiklar av Marianne Lindberg
6 apr. 2016

"'Olämpliga' läromedel kan användas om man gör det på ett klokt sätt"

ATL:s granskning om hur svenskt lantbruk porträtteras i skolan går vidare. Även Skolinspektionen uppger att det är huvudmannen som har ansvar för skolans resultat och kvalitet.

5 apr. 2016

"Bidrar till en negativ bild av kött"

Elisabet Qvarford, nytillträdd VD på branschorganisationen Svenskt Kött, tycker att svenska läromedel sprider en skev bild av hur svenska djur har det. "Om jag hade varit 15 år hade det präglat min syn på att äta kött och hur moraliskt det är", säger hon.

5 apr. 2016

Helena Jonsson upprörs över faktakollen i skolan

LRF:s ordförande Helena Jonsson är rejält upprörd över hur svenskt lantbruk skildras i svenska läromedel. Mest förvånad är hon över att det inte finns någon fakta- eller kvalitetskontroll av undervisningsmaterialet i svenska skolor.

5 apr. 2016

Upprört efter ATL:s artiklar om svenskt lantbruk i skolböcker

"Man blir förskräckt! Det är illa att bokens beskrivning inte stämmer med verkligheten." Det säger Jan Forssell, ordförande för Sveriges Nötköttsproducenter, om att svensk djurproduktion likställs med djurfabriker i läromedel för årskurs 8.

5 apr. 2016

Skolverket: "Övertramp att lägga sig i"

Skolverket har ingen makt över det som skrivs i läroböckerna.

5 apr. 2016

Skräckbild av svensk djurhållning i skolbok

I en geografibok för årskurs 8 framställs svensk djuruppfödning som storskaliga köttfabriker. "Djuren stressas av trängsel och kan då drabbas av sjukdomar." står det bland annat i boken.

16 mars 2016

Så ska färre kvinnor skadas i lantbruket

Unga kvinnor som jobbar med djurskötsel inom nötproduktionen är mest olycksdrabbade. Därefter är de som jobbar med hästar mest utsatta. Det visar en forskningsstudie om olycksfall som drabbar kvinnor i lantbruket och som Cecilia Lindahl, husdjursagronom och forskare vid JTI, har gjort.

11 mars 2016

Flera frågetecken kring nya djurhälsolagen

EU:s nya djurhälsolag får tummen upp. Nu gäller det att fylla EU:s nya lag med innehåll och att medlemsstaterna lever upp till de villkor som ställs på djurhållningen. Det var alla rörande överens om när EU-politiker, regeringstjänstemän och representanter från bönder, handel, samt konsumenter diskuterade den nya djurhälsolag som EU-parlamentet beslutade om i tisdags.

7 juli 2015

Mer mat säljs på nätet

Försäljningen av livsmedel på nätet växer. Förra året ökade den med 41 procent. Och försäljningen väntas fortsätta öka med 40 procent under 2015.

9 juni 2015

Efsa: "Akrylamid ökar risk för cancer"

EU:s livsmedelsmyndighet Efsa bekräftar nu att akrylamid – som finns i upphettade livsmedel som potatischips, grillad mat och bröd – ökar risken för att utveckla cancer.

8 juni 2015

Tjuvar stal växtskyddsmedel

En storstöld av växtskyddsmedel har ägt rum på en gård utanför Grästorp.

8 juni 2015

Vill förbjuda fossila bränslen

Förbjud fossila bränslen som bensin och diesel. Det skriver Karin Svensson Smith, ordförande i riksdagens trafikutskott och klimatansvarig i Milljöpartiet, i en debattartikel i Dagens Industri.

8 juni 2015

Stöden vållar huvudbry

Det är inte bara i Sverige som den nya Cap-reformen och dess förgröningskrav vållar huvudbry. I Frankrike har jordbruksdepartementet förlängt ansökningstiden om EU-stöd för 360 000 lantbrukare.