facebooktwittermail d

Hanna Marie Björklund

Alla artiklar av Hanna Marie Björklund
25 apr. 2016

Jordbrukets ljud och lukter är ingen kränkning

Uppfattningar om vad man har rätt att slippa uppleva i sin vardag, även på landet, skapar allt fler konflikter mellan lantbruket och övriga samhället.

7 mars 2016

Den svenska jämställdhetens blinda fläck

Sverige har kommit ovanligt långt beträffande jämställdhet mellan könen, särskilt om man frågar svenskarna själva. Verkligheten är i vanlig ordning lite mer komplicerad.

15 feb. 2016

Förbud löser inte miljöproblemen

Miljöhotet mot våra hav från mikroplaster är allvarligt, men frågan är om dagens föreslagna förbud kommer göra någon större skillnad.

25 jan. 2016

Dansk satsning på kvalitet inspirerar

Att Danmark nu inför ny kvalitetsmärkning är ett tecken i tiden. Lantbruket behöver diversifiera sina produkter för att kunna ta ut ett merpris för dess mervärden.

21 dec. 2015

Lantbruket är inte klimatets fiende

Klimatfrågan är i centrum för samhällsdebatten efter det nya avtalet. Parismötet mynnade ut i en ny överenskommelse av stor betydelse. Trots att vi ännu inte har sett så mycket av hur det kommer följas upp är det ett glädjande besked i sig.

30 nov. 2015

Ny genteknik utmanar gamla föreställningar

Forskare vid Umeå universitet har tagit fram en teknik för att ändra i arvsanlagen. CRISPR/Cas9, som den kallas, gör det möjligt att göra liknande förändringar i arvsmassan som sker vid vanliga mutationer men på ett styrt sätt.

10 nov. 2015

Flyktingkrisen kräver stora reformer

Vi står mitt i en flyktingkris, och på sikt en integrationsutmaning. Regeringen vill använda de gröna näringarna för fler jobb, men Löfven kan inte räkna med enkla lösningar.

13 okt. 2015

LRF ser inte turismens möjligheter

Årets sommar gav ett klart godkänt facit för lantbruket. Men andra var mer missnöjda. Regn och kyla gjorde många semesterfirare besvikna, och svenskar är ju som bekant väldigt måna om sin sommarledighet.

22 sep. 2015

Risk för en fortsatt ängslig landsbygdspolitik

Det politiska året har inletts på allvar med riksdagens öppnade efter sommaruppehållet och presentationen av höstbudgeten, ett av de viktigaste styrdokumenten för en regering. Därmed kan man börja fundera kring vad som väntar landsbygden, jordbruket och de gröna näringarna den närmaste tiden.

1 sep. 2015

Klen mångfald i skogen

Det händer mycket positivt i skogsnäringen just nu. Men den har, liksom många andra gröna branscher, en del kvar att jobba med vad gäller mångfalden, i betydelsen arbetsplats för både män och kvinnor.

28 aug. 2015

Dieselskatten en orättvis börda för landsbygden

I höstens budget kommer skatten på bensin och diesel att höjas. Det är ett hårt slag mot landsbygden och jordbruksföretagen som regeringen nu väljer att genomföra.

25 aug. 2015

Våga ta tag i gårdsförsäljningen av vin

De småskaliga dryckesproducenterna har en ny metod för att komma runt vårt strikta förbud mot gårdsförsäljning. Det borde vara helt onödigt.

21 aug. 2015

Lämna små vattenkraftverk i fred

LRF försöker just nu driva opinion mot det nya förslaget om kontroller av småskaliga vattenkraftverk. De borde lyckas med tanke på hur dåligt förslaget är.

18 aug. 2015

Statens strul stoppar vapenlicenserna

De långa handläggningstiderna för licensansökningar av vapen ställer till med stora problem för både jägare, sportskyttar och vapenaffärer.

14 aug. 2015

Svensk mjölk för dyr att producera

Mjölkkrisen har rasat vidare under sommaren, på lång sikt måste svensk produktion få lägre kostnader, eller krympa avsevärt, för att kunna finnas kvar.

7 aug. 2015

Köttmotståndare utnyttjar viralt lejon

Efter en tjuvjakthistoria som upprört många i sommar kommer jämförelser med lantbruk och djuruppfödning. Det är en löjlig parallell.

31 juli 2015

Det blev onödigt svårt i år

Årets ansökningsprocess för jordbruksstöden har varit särskilt rörig. Det finns många anledningar att vara kritisk till den svällande byråkratin.

17 juli 2015

Vi måste diskutera TTIP

Förhandlingarna om frihandelsavtalet TTIP går vidare. Det är i grunden positivt även om vi måste erkänna att det finns diskussioner att ta.

10 juli 2015

Orättvist klagande på säsongsarbeten

Sommar betyder säsongsjobb inom de gröna näringarna. Det är arbeten som för många innebär ett viktigt första jobb, men som även är under attack för påstått dåliga villkor.

3 juli 2015

Glöm inte bort landsbygden

Centerpartiet inledde årets Almedalsvecka men jordbruksfrågorna var inte särskilt närvarande i Annie Lööfs tal. Det är nu när ny lagstiftning ska på plats som man borde engagera sig.