facebooktwittermail d

Johan Freij

Alla artiklar av Johan Freij
2 dec. 2018

”Skogen en älskad krockkudde”

KRÖNIKA | ”Ljuspunkterna må vara få, men för de som äger skog går det definitivt att hitta en.”

16 sep. 2018

Findiesel från skogen – nu händer det!

Det som absolut inte får hända nu är att fler än Jimmie Åkesson börjar tala om att backa biobränsletåget, skriver ATL:s krönikör Johan Freij.

30 juni 2018

Ägandets själ och stolthet en kraft att vårda

Nyttja äganderättens själ och stolthet istället för att konfrontera den, det är först då naturen och mångfalden blir den stora vinnaren. Det anser ATL:s krönikör Johan Freij.

22 apr. 2018

Värna den Nordiska skogsbruksmodellen

Från andra sidan jordklotet konstaterar ATL:s krönikör Johan Freij att vi i Norden har en unik situation som vi ska vara oerhört stolt över.

9 sep. 2017

Nu börjar betongmaffian darra

Den nordiska kapplöpningen är rena lekstugan jämfört med drömprojektet i London, skriver Johan Freij i veckans krönika.

13 maj 2017

Bestämmer du verkligen över din egen skog?

Var vaksam på alla signaler där makten över din egen fastighet glider över till en annan part, varnar Johan Freij.

16 mars 2017

"Landsbygdens folk känner sig överkörda"

Vi får aldrig börja uppfostra våra barn med alternativa fakta, skriver Johan Freij om konflikten som sveper över världen.

14 okt. 2016

Uppskatta skogen med mobilen

"Sträck kedjan – titta igenom spalten och räkna de trädstammar som är grövre än spalten". Jag demonstrerar ”relaskopet” för ett gäng institutionella placerare som förvaltar våra pensionspengar.

7 juni 2016

Vi ska inte vara Europas sopstation

Vi står och ser på när en stor del av landets skogsbränsleentreprenörer tvingas kasta in handduken, skriver Johan Freij.

17 maj 2016

Skogsägarens kärlek erkänns inte

Det är först nu jag på allvar förstår den ilska och den bitterhet som drabbar skogsägare när de, efter ett helt liv av vårdande och värnande, till slut finner sig utsatta för ett naturvårdsintrång.

5 apr. 2016

Tid för föryngring i skogen

En man kommer in på bankkontoret i Mjölby och ber att få prata med vår Skogs- & Lantbruksspecialist Anders. ”Vi har börjat diskutera ett generationsskifte på gården hemma”, säger han. ”Det låter väl klokt”, säger Anders som bedömer mannens ålder till cirka 75 år. ”Ja, pappa börjar ju komma lite till åren”, svarar mannen.

17 feb. 2016

Skogen växer mest hos Skatteverket

”Jag vill i alla fall ha 25 procent upp på taxeringsvärdet” är en vanlig kommentar när två släktingar eller goda grannar skall göra upp en skogsfastighetsaffär.

26 jan. 2016

Det knoppas i förpackningsklustret!

"Drick upp mjölken", gläfser jag åt vår 15-åring som lämnat en slatt i glaset. Han suckar när jag börjar beskrivningen om det hårda arbete och den långa kedja av människor som hanterat denna gudomliga produkt, och att man inte får slänga mat. Ännu en suck, en klunk och glaset är tomt.

1 dec. 2015

Rot-en till mycket gott

"Jösses, blev det så dyrt!" Jag har precis fått kostnadsbeskedet från den lokale hantverkaren som hjälper oss att installera köket. "Ja, men du har ju rotavdrag." Han svarar blixtsnabbt, van vid min reaktion.

13 apr. 2015

Varför är inte du på skogsveckan?

Sitter du hemma och läser min krönika i dag, då är du på fel ställe.