facebooktwittermail d

Maria Gunnarson: ”Att följa brysselpolitiken är som att se in i framtiden”

Jag är glad att jag fått inblick i hur arbetet i Bryssel går till och för insikten om att det faktiskt går att påverka, skriver Maria Gunnarson i en utblick.

Detta är en ledartext. Det innebär att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Utblick är ledarsidans vinjett för skrivna utblickar. Här skriver gästande eller fasta skribenter från nära och fjärran för att vi ska lära oss mer om världen.

Maria Gunnarson
Maria Gunnarson FOTO: PRIVAT

Innan jag åkte ner till Bryssel i september för att göra praktik på LRF var det flera som frågade mig om varför LRF har kontor där. Efter fem månader på plats har jag äntligen ett bra svar på det. LRF är på plats i Bryssel eftersom det helt enkelt är nödvändigt för att nå fram med svenska bönders intressen dit avgörande beslut tas.

Att följa brysselpolitiken känns ibland som att se in i framtiden. Det som börjar bubbla i Bryssel nu blir vår verklighet hemma om ett par år.

Den nya gemensamma jordbrukspolitiken har just blivit klar, men redan börjar det filas på nästa version för 2027, och det handlar om att vara med från början för att göra skillnad. EU:s beslutsprocess är som ett pärlband av moment där det går att påverka på olika sätt. Från öppna samråd till omröstningar, där varje moment kräver olika trådar att dra i.

Till skillnad från vissa andra bönder i Europa som stjälper ut gödsel och strör ut hö på paradgator för att visa sitt missnöje är de svenska bönderna något mer försynta. Men likväl har de rätt att ställa krav och för att den svenska bondens röst också ska nå högsta beslutfattaren i EU är den största framgångsfaktorn att finnas representerad på plats.

Vi lantbrukslobbyister mejlar, minglar och lunchar. Skriver underlag, möter politiker och sprider svenska bönders budskap överallt och hela tiden. För att få ännu mer slagkraft i viktiga frågor är LRF med i Copa Cogeca som representerar drygt 23 miljoner lantbrukare i EU. Ett gemensamt uttalande tillsammans med dem hörs och syns och då är det mäktigt att få vara med. För det är precis vad vi är – vi är med i matchen!

Jag är glad att jag fått inblick i hur arbetet i Bryssel går till och för insikten om att det faktiskt går att påverka politiken. Frågan borde inte vara varför LRF finns i Bryssel, utan varför det inte finns mer LRF i Bryssel.

Maria Gunnarson

Maria Gunnarson har gjort praktik på LRF:s Brysselkontor. Hon är nyexaminerad livsmedelsagronom och har ett förflutet inom Försvarsmakten. Hennes familj driver ett lantbruk söder om östgötska Valdemarsvik.