facebooktwittermail d

Hitta rätt i försäkringsdjungeln

Att försäkra nya traktorn är en självklarhet för de allra flesta – men hur är det med att försäkra sig själv? ATL:s ekonomicoach ger råd om vilka försäkringar det kan vara klokt att satsa på.

FOTO: ATL

Jag har fått frågan flera gånger från olika företag om att jag ska ha pensionsförsäkring eller sjukvårdsförsäkring. Tycker det är många försäkringar som jag måste ta ställning till och ibland känns det bara som att det kostar en massa pengar. Hur ska jag hitta rätt bland alla försäkringar så att jag försäkrar det som är viktigt? Vi driver ett lantbruk med både djur, skog och växtodling.

Annika

Det är en mycket relevant fråga och det finns inget entydigt svar om vad som är rätt, utan den beror på vilken situation du är i.

Det är intressant hur olika vi ser på försäkring av oss själva jämfört med materiella saker. Alla tycker att det är självklart att ha bilförsäkring, brandförsäkring och hemförsäkring, men bara för att vi har en försäkring så vill vi inte att det ska brinna eller att vi ska krocka med bilen. Försäkringen hjälper till med ekonomisk ersättning för skadan som uppstått för att den skadade inte ska drabbas så hårt personligen.

För ett antal år sedan var det mycket fokus på pensionsförsäkring. Det viktiga är att se till att det finns en summa pengar ”sparad” till den dag du ska gå i pension. Det kan göras genom att ta ut en beskattningsbar inkomst som ger en allmän pension, och om du är egenföretagare kan företaget betala in till en pensionsförsäkring som en del av den ersättning som du erhåller.

Men som privatperson ska det vara ett pensionssparande, inte en försäkring. Du sparar en viss summa varje månad som placeras på börsen eller i fonder, dessa pengar får inte användas till årlig konsumtion utan ska sparas tills du går i pension.

Sjukvårdsförsäkring är den andra försäkringen som du frågar om. Vi har en allmän sjukvård som innebär att om du blir akut sjuk eller skadad i samband med en olyckshändelse får du hjälp den vägen. En sjukvårdsförsäkring täcker vård eller behandling på det som uppkommer efter att du tecknat försäkringen. Men om du har haft en skada som du har behandlats för de senaste 24 månaderna, och som återkommer, ingår inte behandling av den.

En sjukvårdsförsäkring innebär att du får snabbare vård om det exempelvis är en knäoperation som du väntar på. Hur man värderar en sjukvårdsförsäkring är beroende av vilken verksamhet som bedrivs och hur man klarar frånvaro från arbetet. Som egenföretagare är företaget många gånger beroende av dig för att verksamheten ska fungera, i dessa fall kan snabbare vård ha stor ekonomisk betydelse för företaget.

Det finns många olika försäkringar som du kan välja att teckna för ekonomisk trygghet. En som jag tycker är bra för dig som är egenföretagare inom lantbruk är ersättarförsäkringen. Då kan du ta in extrahjälp som försäkringen ersätter om du skulle bli sjuk eller skadas. Även den försäkringen ger en ökad ekonomisk trygghet för dig och företaget.

En ny traktor försäkras nästan alltid, eftersom den är så dyr – men tänk även på dig själv när du väljer vad du ska försäkra.

Elenore Wallin

Företags- och ekonomirådgivare på Hushållningssällskapet Östergötland

Ställ din fråga till våra experter!

ATL:s experter svarar på dina frågor inom olika ämnen. Skicka in din fråga du också!

Elenore Wallin, företags- och ekonomirådgivare på Hushållningssällskapet Östergötland, svarar på frågor om din och företagets ekonomi. Mejla till: ekonomicoach@atl.nu

Lisa Kylenfelt, jurist på Ludvig & co, svarar på dina frågor om juridik. Mejla till: juristen@atl.nu

Mattias Norrby, forskningschef på Stiftelsen Lantbruksforskning, svarar på dina frågor om vegetabilier och animalier, företagande, energi och biomassa samt klimat och miljö. Mejla till: lantbruksfragan@atl.nuMattias Norrby, forskningschef på Stiftelsen Lantbruksforskning, svarar på dina frågor om vegetabilier och animalier, företagande, energi och biomassa samt klimat och miljö. Mejla till: lantbruksfragan@atl.nu