facebooktwittermail d

Här är vagnarna du får köra med traktor B

Med nya traktor B kan du fortsätta att använda dina befintliga vagnar som tidigare. Om du däremot köper ny vagn bör du tänka till.

FOTO: FREDRIK THUNBERG

Du kan lugnt köra vidare med dina gamla vagnar även om du skaffar en ny snabbare traktor B.

– Det blir ingen skillnad jämfört med hur det varit tidigare, säger Björn Englund, utredare på Transportstyrelsen.

”Inga förändringar”

Många har upplevt oklarheter kring vilka vagnar man får använda efter den nya snabbare traktor B. Men enligt Transportstyrelsen är det alltså inga förändringar när det gäller äldre vagnar. Precis som tidigare är det användningsområdet för traktorn och därmed skatteklassen som avgör.

LÄS MER: 50-traktor lyfter transporten

Om traktorn i princip uteslutande används inom lantbruksverksamhet är den skattebefriad och tillhör skatteklass 2. Då finns det inga krav på att släpfordonet varken ska vara registrerat eller besiktat. Oavsett om den ska dras i hastigheter över eller under 40 kilometer i timmen.

– Skatteklassen styrs av hur du brukar den. Är det en trafiktraktor (skatteklass 1) ska du betala skatt och då kommer det också krav på att släpvagnarna ska vara registrerade och besiktade.

Tänk till vid nyköp

Om traktorn till mera än tio procent av körtiden körs i transporter på allmän väg ska den tillhöra den skatteklass 1 som inte är skattebefriad och alltså har hårdare krav på släpvagnarna.

Om du däremot ska köpa en ny vagn som är typgodkänd enligt den nya förordningen så bör du tänka till. Dessa vagnar är typgodkända för hastigheter upp till 40 kilometer i timmen, eller för hastigheter över 40 kilometer i timmen om det är vagnar som ska kunna säljas i hela EU.

LÄS OCKSÅ: Fyller gödseltunnan på 60 sekunder

LÄS OCKSÅ: Så mycket hade en BM kostat i dag