facebooktwittermail

Vi minns: Den härliga skörden!

Nu när december är som mörkast minns vi tillbaka till augustiskörden när tröskorna fick jobba maximalt. Här har vi Instagram-följarnas bästa bilder!

Augusti blev en riktigt het skördemånad i stora delar av landet. Högtryck, hårt arbetande tröskförare och fantastiska maskiner fixade jobbet.

Även om trösksäsongen 2020 var het så var min hetaste trösksäsong ändå i mitten av 1970-talet. Jag tröskade majs i Wisconsin i USA och dagarna var långa och varma. Tröskan som var av modellen New Idea ”blåste” jag noga varje dag för att få bort damm och annat som kunde ta eld.

Pressade tröskan till max

En eftermiddag var det starka vindar från södern och jag pressade tröskan till max. Vi hade flera tusen hektar att beta av. Jag hade precis gjort en flygande tömning när jag i backspegeln såg ett rökmoln. Det tog inte många sekunder att hugga brandsläckaren och lyfta på plåten bakom hytten. Då exploderade bränsletanken!

Tröskan var laddad med en stor bensinmotor som på den tiden fortfarande var vanlig i Mellanvästern. Min lilla brandsläckare blev plötsligt väldigt liten. Eldhavet hade dessutom bränt sönder mina kläder, snaggat mitt hår och putsat mina ögonbryn.

Hela fältet brann

Men det var inte nog med att tröskan brann som en raket, hela majsfältet brann. Framför mig såg jag elden dra mot den lilla, inte ont anande, staden Lake Geneva. På den tiden fanns ju inga mobiler och jag såg slutet på min trösk-karriär i majsbältet komma allt närmare.

Men då hörde jag brandbilar och ambulans komma i full fart. En granne hade sett allt och ringt. Bränderna släcktes och farmaren jag jobbade åt kom ut och sa:

– I morgon får du en ny tröska!


Lantbruk