facebooktwittermail d

Kylan bromsar vårsådd: ”Är nog igång nästa vecka”

Aprilvädret försenar vårbruket på många håll i landet men förutsättningarna ser goda ut. ATL har kollat hur långt vårbruket har kommit - hela vägen från norr till söder.

En rundringning till Hushållningssällskapets växtodlingsrådgivare visar att förutsättningarna för årets sådd ser bra ut i stora delar av landet.

I Skåne hann många så medan det fortfarande var lite varmare. Men frostnätter och regn har gjort att vårbruket på många håll tillfälligt stannat av.

– Prognosen framåt ser bra ut med lite varmare väder. Jag misstänker att det kommer hända mycket de närmaste veckorna, säger Jonas Ivarsson, rådgivare i Skåne.

Jonas Ivarsson, rådgivare på Hushållningssällskapet i Skåne.
Jonas Ivarsson, rådgivare på Hushållningssällskapet i Skåne. FOTO: HUSHÅLLNINGSSÄLLSKAPET

Även i Östergötland hann många komma långt innan det blev för kallt. Madeleine Wiström, som är rådgivare i Kalmar och Östergötland, är positiv:

– Min känsla är att förutsättningarna för vårbruket känns jättebra! Det har varit en lugn start på våren vilket gör att grödorna får ta sin tid och stressar inte i gång efter vintern, säger hon.

Madeleine Wiström, rådgivare på Hushållningssällskapet i Kronoberg, Blekinge, Halland och Östergötland.
Madeleine Wiström, rådgivare på Hushållningssällskapet i Kronoberg, Blekinge, Halland och Östergötland. FOTO: HUSHÅLLNINGSSÄLLSKAPET

”Går i väntans tider”

En lantbrukare i Östergötland som inte har börjat så än är Adam Paulsson. Han bedriver ekologisk växtodling på 150 hektar i Sjökumla utanför Motala. Primärt odlas potatis, vitklöver, raps och vete.

– Just nu går vi i väntans tider. Hade det inte varit snö här för ett par dagar sedan har vi nog varit i gång och sått redan. Nu får vi vänta på att det torkar upp, säger han och fortsätter:

– Prognosen framåt ser lovande ut, håller det är vi nog i gång i början på nästa vecka.

Hur ser förutsättningarna ut?

– Det ser bra ut, det var en lång och mild höst vilket gjorde att rapsen växte på - lite för bra kanske. Vi hade inte så mycket snö - men merparten har i alla fall överlevt, säger Adam Paulsson.

Adam Paulsson bedriver ekologisk växtodling på 150 hektar i Sjökumla utanför Motala i Östergötlands län.
Adam Paulsson bedriver ekologisk växtodling på 150 hektar i Sjökumla utanför Motala i Östergötlands län.

Bra förutsättningar även på Gotland

John Glifberg och Torbjörn Kotz bedriver LB Spannmål AB utanför Visby på Gotland. Där odlas främst höstvete, höstkorn, höstraps och durumvete på 700 hektar. Sådden har ännu inte dragit i gång.

– Det är inte så bråttom här, med tanke på vår jordstruktur är vi lite försiktiga – det blir inte bra om man är ute för tidigt, säger John Glifberg till ATL.

John Glifberg och Torbjörn Kotz odlar spannmål på Gotland i det gemensamma bolaget LB Spannmål.
John Glifberg och Torbjörn Kotz odlar spannmål på Gotland i det gemensamma bolaget LB Spannmål. FOTO: PRIVAT

Det svala fina vårvädret i kombination med lagom nederbörd under vintern har gjort att förutsättningarna ser bra ut.

– Det mesta har klarat sig bra vad vi kan se. Skulle jag gissa tror jag att vi kommer börja så till helgen eller nästa vecka - det beror som vanligt på vädret, säger John Glifberg.

Stefan Uddin, rådgivare på Gotland, delar bilden av att förutsättningarna ser bra ut i stora delar av länet.

Snö i norr

Längre norrut, närmare bestämt i de södra delarna av Dalarna, är det många som ligger i startgroparna att börja så, enligt Henrik Bergman som är rådgivare i Gävleborg och Dalarna.

– Men i de andra delarna av Dalarna och Gävleborg har det inte kommit lika långt eftersom det nyligen snöat. Det tar nog en till två veckor innan det börjar torka.

Henrik Bergman, rådgivare på Hushållningssällskapet i Gävleborg och Dalarna.
Henrik Bergman, rådgivare på Hushållningssällskapet i Gävleborg och Dalarna. FOTO: HUSHÅLLNINGSSÄLLSKAPET

Även i Jämtland ligger det fortfarande snö i stora delar av länet. Men när den väl smälter det ut att finnas goda förutsättningar, enligt Anna Dencker som är rådgivare i Jämtland.

– Det kom väldigt mycket snö i vintras innan det blev kallt så vi har i princip ingen tjäle. När snön väl smälter kommer det torka upp snabbt, säger hon.

LÄS MER: Vårbruk – 12 sidor inför odlingssäsongen

LÄS ÄVEN: Känslig gröda trivs på Ven

LÄS OCKSÅ: Bildextra: Äntligen vårbruk!

ATL TV: Vårbrukspremiär för morotsodlare