facebooktwittermail d

Åtalas för djurplågeri efter felaktig avlivning

Lantbrukare åtalas för två fall av djurplågeri. Ett sjukt får blev skjuten med bultpistol i pannan i stället för hjässan, något som enligt åtalet innebar onödigt lidande.

En lantbrukare åtalas för djurplågeri bland annat efter att på felaktigt vis ha dödat ett får mitt framför ögonen på en polispatrull. Arkivbild.
En lantbrukare åtalas för djurplågeri bland annat efter att på felaktigt vis ha dödat ett får mitt framför ögonen på en polispatrull. Arkivbild. FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT

En lantbrukare i Mälardalen åtalas för två fall av djurplågeri, rapporterar SVT Nyheter.

I det ena fallet misstänks lantbrukaren ha gett för lite mat och vatten till sina djur från hösten 2019 till januari 2020.

Djuren ska till följd av detta ha drabbats av underutveckling och avmagring. Dessutom var de sjuka och smutsiga, enligt åtalet. Djuren ska också ha saknat torra och rena liggplatser.

”Onödigt lidande”

Det andra fallet rör en händelse där lantbrukaren fått information av en distriktsveterinär om att ett av fåren som lantbrukaren hade i sin ägo inte mådde bra. Då gick lantbrukaren och hämtade en bultpistol och sköt fåret i pannan framför ögonen på både veterinären och en polispatrull. 

Enligt åtalet innebar avlivningsmetoden onödigt lidande för djuret.

ATL ringer upp åklagare Susanne Cermenius som förtydligar:

– För att få en direktbedövning måste man skjuta fåret i hjässan med bultpistolen. Men i det här fallet har man skjutit djuret i pannan. Då har bultpistolen inte trängt in i fårets hjärna tillräckligt snabbt och därmed orsakat onödigt lidande, säger hon.

Lantbrukaren nekar till brott.