facebooktwittermail

Golfbana blir åkermark

Familjen Gunnardo har plöjt ned åtskilligt med tid och pengar i Åsundsholms golfbana. Men till våren ska den göras om till åkermark.

Totalt handlar det om ett 60-tal hektar som ska förvandlas till åkermark.
Totalt handlar det om ett 60-tal hektar som ska förvandlas till åkermark. FOTO: ÅSUNDSHOLM G&CC

Åsundsholm Golf & Country Club, på vägen mellan Ulricehamn och Borås, har varit till salu sedan 2019. Men nu har ägarna, familjen Gunnardo, bestämt sig för att i stället återställa allt till åkermark igen.

– Det är runt 60 hektar det handlar om, säger Fredrik Gunnardo, vd för Åsundsholm G&CC till ATL.

Från starten för nästan 20 år sedan har golfverksamheten visat röda siffror hela tiden. Nu har man kommit fram till att det inte går längre.

Det var ett svårt beslut, enligt Fredrik Gunnardo. Vad som ska hända nu är inte klart.

– Om vi ska driva jordbruket i egen regi eller arrendera ut det har vi inte bestämt ännu. Vad som ska odlas på marken likaså. Det är beslut som får mogna fram. Vi har ju precis bestämt oss för att ta det här steget, säger Fredrik Gunnardo.

Till våren ska det bli växtodling på Åsundsholms golfbanor. Vd Fredrik Gunnardo är nöjd med beslutet även om det var svårt.
Till våren ska det bli växtodling på Åsundsholms golfbanor. Vd Fredrik Gunnardo är nöjd med beslutet även om det var svårt. FOTO: ÅSUNDSHOLM G&CC

Golfmarknaden är priskänslig och det är svårt att få lönsamhet när ökande driftskostnader kombineras med ett vikande medlemsantal. Sedan kom pandemiutbrottet och slog undan benen för hotell- och restauranganläggningen. Golfbanan, som byggdes 2007, stängde för gott den 10 november och från årsskiftet upphör även kringverksamheten. Men gården ska fortsätta att vara i familjens ägo.

Golf- och hotellverksamheten har enligt Fredrik Gunnardo gått med en halv miljon kronor förlust per år sedan starten.

När tror ni att jordbruksverksamheten kommer att gå med vinst?

– Svaret är att det vet vi inte. Vi kommer att lägga planen för verksamheten under vintern, säger Fredrik Gunnardo.

I nuläget bedrivs det inget jordbruk på herrgården, som uppfördes 1919 av greveparet Carl George och Signe Sparre. Deras dotter, journalisten och författaren Birgit Sparre, övertog gården. Men efter att hennes man förskingrat hennes tillgångar såldes Åsundsholm på exekutiv auktion 1959.

Familjen Gunnardo har drivit hotell- och restaurangverksamhet där sedan 2001. Hjärtat i anläggningen har varit golfbanan. Men nu har sista bollen alltså slagits där. I måndags fick golfklubbens omkring 300 medlemmar via e-post beskedet att i framtiden ska det bedrivas växtodling där i stället.