facebooktwittermail

Köpare fick rätt mot auktionsfirma

Hjullastaren var inte alls i det skick som auktionsfirman hävdat. Nu bör firman betala reparationskostnaden på närmare 185 000 kronor. Det menar Allmänna Reklamationsnämnden (ARN).

En person i Norrbotten köpte en begagnad hjullastare (ej den på bilden) för drygt 100 000 kronor. Nu måste den lagas för ytterligare 180 000 kronor för att bli i användbart skick. En kostnad som auktionsfirman ska stå för, menar Allmänna Reklamationsnämnden.
En person i Norrbotten köpte en begagnad hjullastare (ej den på bilden) för drygt 100 000 kronor. Nu måste den lagas för ytterligare 180 000 kronor för att bli i användbart skick. En kostnad som auktionsfirman ska stå för, menar Allmänna Reklamationsnämnden. FOTO: MOSTPHOTOS

En man i Norrbotten köpte i april i fjol en hjullastare från 1982 på en nätauktion hos PS Auction AB. Det fanns inga möjligheter att undersöka den före auktionen, men enligt auktionsfirmans handläggare var det inga fel på motor eller konverter.

För 106 250 kronor bytte så maskinen ägare.

Efter 13 dagar fick mannen hem sin hjullastare och upptäckte då direkt att den var orkeslös och att konvertern inte drev som den skulle. En märkesverkstad fick titta på maskinen och konstaterade att momentomvandlaren hade ett invändigt läckage, samt att traktorn inte gått de 3 400 timmar som uppgetts utan minst 10 000 timmar till.

Dagen efter kontaktade han auktionsfirman som inte ville häva köpet då det i annonsen stått att det fanns ett behov av en genomgång och allmän översyn. Något som köparen också sett men trodde att det handlade om fel av typen rostlagning, fixa trasig ruta och bakljus samt att se över elsystemet, enligt hans anmälan till ARN. Inte att det handlade om ett reparationsobjekt.

Firman får betala

Auktionsfirman menar att det aldrig hävdats från deras sida att maskinen gick att köra. Dessutom hade man tagit hänsyn till skicket i värderingen, vilket köparen borde ha tänkt på, enligt svaret till ARN. Bolaget uppmanar också alltid köparna att undersöka objekten noga vid hämtning. I det här fallet hade dock en annan person hämtat och lastat maskinen å köparens vägnar.

Fallet har nu avgjorts av Allmänna Reklamationsnämnden som går på köparens linje. Det står inte i annonsen att det är så pass allvarliga fel på maskinen att den inte går att använda, vilket enligt ARN betyder att auktionsfirman ska åtgärda felen. Något köparen beräknat ska kosta cirka 185 000 kronor.

– Vi ifrågasätter inte ARN:s beslut och vi har för avsikt att följa det. Men någonstans finns en gräns. Vi tjänade 2 000 kronor på den här affären och ska nu betala över 170 000 kronor i reparationskostnader. Säg att de hade kostat 1,7 miljoner i stället. Då vet jag inte.., säger bolagets VD Per Henriksson.

Enligt honom har PS Auction erbjudit köparen att affären ska gå tillbaka och att han ska få tillbaka alla sina utlägg. Något som säljaren inte gått med på.

Enligt Per Henriksson är det ytterst sällsynt att firmans auktioner slutar på det här sättet.

– Hade det varit vanligt hade vi gått i konkurs för länge sedan.

PS Auction

Bolaget grundades 1958. Första nätauktionen hölls 2006. Nu har man verksamhet i fyra länder och omsätter över 300 miljoner kronor årligen och säljer cirka 2 000 objekt varje vecka. I Sverige har man ett 20-tal kontor eller försäljningsrepresentanter.