facebooktwittermail

Armélarver hotar matförsörjningen

Enorma mängder larvér hotar matförsörjningen i flera länder i Afrika.

Armélarvens favoritföda är majs.
Armélarvens favoritföda är majs. FOTO: MOSTPHOTOS

Det är FN:s Mat- och jordbruksorgan som nu varnar för att matförsörjningen i Afrika hotas. Det här stora mängder armélarver äter upp grödor av framför allt majs i södra Afrika. Det i länder som redan haft problem med torka.

– Det är troligen bara en tidsfråga innan hela regionen blir påverkad, säger FAO-koordinatorn David Phiri till nyhetsbyrån AFP.

De första angreppen av larven, som är larvstadie till nattfjäril, upptäcktes förra året i Togo och Nigera. Insekten finns i Nord- och sydamerika och experterna tror att larverna kommit till Afrika med flyg från Sydamerika eller genom att ha funnits på plantor som importerats.

Den är mer svårbekämpad än sin afrikanska motsvarighet och ger sig främst på majs som också är den stora grödan i södra Afrika. Det är områden som tidigare också drabbats hårt av torka och skapat både svält och svårt för befolkningen att försörja sig.

Hittills har larven konstaterats i Zambia, Zimbabwe, Sydafrika och Ghana men rapporter talar också om att den finns i Malawi, Moçambique och Namibia.

Vid ett krismöte nyligen i Zimbabwes huvudstad Harare framfördes farhågorna om att den kan komma att spridas över större delar av Afrika och att det nu krävs åtgärder för att stoppa dess framfart. Bland annat ska länderna utöka kontrollerna, samarbeta och dela information med varandra. Kemisk bekämpning anses vara en osäker metod därför att larverna utvecklat resistens mot bekämpningsmedel i sina ursprungsländer i Amerika skriver TT.