facebooktwittermail

Arlabönder säger ja till fusion

Ägarna mejeriföretagen Hansa-Milch och Arla Foods godkänner förslaget om en sammanslagning.

Hos Arla sade samtliga av representantskapets medlemmar ja till en fusion med Hansa-Milch vid representanskapsmötet i danska Billund på onsdagen. Hos Hansa-Milch ställer sig 96 procent bakom förslaget.

- Fusionen öppnar nya möjligheter, eftersom vi i fortsättningen kan erbjuda tyska kunder och konsumenter ett bredare sortiment av mejeriprodukter. Jag ser fram mot att välkomna våra nya tyska delägare till representantskapet och styrelsen, säger Ove Møberg, ordförande i Arla Foods, i en kommentar.

Kräver EU:s godkännande


Uwe Krause, ordförande i Hansa-Milch, är lika nöjd:
- Med detta beslut lägger vi grunden för en framgångsrik tillväxt, och det stärker vår marknadsposition på den tyska marknaden, säger han.

Som ett resultat av fusionen kommer strategifonden att betalas ut till dem som var medlemmar i Arla Foods 2010, skriver Arla i ett pressmeddelande.

Sammanslagningen träder i kraft retroaktivt från den 1 januari 2011. Den kräver dock ett godkännande av EU:s konkurrensmyndigheter, som väntas ta upp ärendet inom en månad.

Vill expandera


Hansa-Milch är ett av de större regionala mejeriföretagen i Tyskland. Hansa-Milch producerar färskvaror som mjölk, grädde, yoghurt och crème fraiche, både under det egna varumärket Hansano och under handelns egna varumärken.

Arla har en lång historia i Tyskland med varumärken som Arla Buko och Arla Kærgården. Arla Foods strategi är att utveckla sitt engagemang på den tyska marknaden. Målet är att bli ett av Tysklands tre ledande mejeriföretag.

En fusion med Hansa-Milch innebär att Arla kan komplettera nuvarande försäljning av ost med färskvaror. ATL.nu