facebooktwittermail d

Arlaanställd anklagas för utsläpp

Strax före jul gick kemikalielarmet på Arlas mejeri i danska Taulov. Nu misstänks en av de anställda för att ligga bakom det stora utsläppet.

Beskedet har slagit ned som en bomb bland mejeriets anställda.

- Det är tråkigt och obehagligt att en av våra medarbetare är misstänkt för att ha orakat utsläppet och därmed utsatt sina kolleger för fara, säger produktionsdirektör Dan Kolding till Ritzaus nyhetsbyrå.

Inget tekniskt fel


Enligt Jyllandspolisen är den anställde misstänkt för någon form av skadegörelse. Men det är inte känt hur mannen ställer sig till anklagelsen.

- Polisens brottsmisstanke baseras på en grundlig utredning och det står därmed klart att utsläppet inte orsakades av något tekniskt fel, säger Arlas presschef Theis Brøgger i en kommentar.

Den misstänkte var sedan tidigare uppsagd från sin tjänst, men det tros inte ha något med händelsen den 17 december att göra.

Stängde vägen


- Han blev uppsagd som ett led i flytten av ostproduktionen från Taulov till Nørre Vium på Västjylland, berättar produktionsdirektör Dan Koling som i övrigt inte vill spekulera i tänkbara motiv.

Utsläppen av bland annat salpetersyra och natronlut ledde till att utegångsförbud infördes och att motorvägen förbi Taulov fick stängas under några timmar.

Rökutvecklingen startade i det rum där rengöringskemikalierna förvaras. Ingen kom till skada vid utsläppet.

Taulov mejeri i Fredericia producerar årligen 28 000 ton ost och har 340 anställda. ATL.nu