facebooktwittermail d

Arla sänker mjölkpriset för bönderna ytterligare

För tredje månaden i rad sänker Arla böndernas mjölkpris. Hög inflation och stigande räntor har, enligt mjölkjätten, ”urholkat” hushållens köpkraft.

Et stycke Arla mjölktruck en vacker sommardag i mellanmjölkslandet Svedala.
Mjölkpriset till Arlabönderna går ner för tredje månaden i rad. Sänkningen gäller både konventionell och ekologisk mjölk. FOTO: MOSTPHOTOS

Både hushåll och företag är mer prismedvetna än någonsin. Allt fler väljer bort mejeriprodukter, byter till lågpris och letar efter rabatter. Detta tillsammans med en ökande mjölkproduktion i Europa och USA, har bidragit till att mängden mjölk på industrimarknaden ökat, vilket pressat ner priserna och fått mjölkjätten Arla, att för tredje månaden i rad, sänka priset för bönderna med 41,5 öre per kilo mjölk i mars. Sänkningarna gäller både ekologisk och konventionell mjölk.

”Det kärva ekonomiska läget gör att de flesta svenskar är tvungna att se över sin ekonomi och göra aktiva val för att hushålla med sina pengar”, säger Kai Gyllström, vd för Arla Sverige i ett pressmeddelande.

Samma nivåer som maj-juni i fjol

Trenden är tydlig och lite pekar på en vändning uppåt. I februari föll priset med 31,2 öre och i januari med 5,3. Och i dagsläget ligger a contopriset för konventionell mjölk på 538,4 öre per kilo och 589,6 öre per kilo för ekologisk mjölk. Vilket gör att priserna ligger på samma nivåer som runt maj–juni förra året.

”Hur tuff och lång den här perioden blir är svårt att säga. Men vi fortsätter att göra allt vi kan för att betala ett så konkurrenskraftigt mjölkpris till våra ägare, Arlabönderna, som möjligt”, säger Kai Gyllström.