facebooktwittermail

Arla kan tvingas att betala hyra för landmärket

Sedan 1960-talet har den stora oljecisternen i Boxholm gjort reklam för ortens gräddost. Den ägs av Arla men står på kommunens mark som nu vill ha bort den.

Arla och Boxholms kommun är oense om vilka inventarier som ingår i köpet.
Arla och Boxholms kommun är oense om vilka inventarier som ingår i köpet. FOTO: JEPPE GUSTAFSSON/TT

Under 1960-talet satte dåvarande Boxholms Bruk, som bland annat ägde såväl ortens järnverk som mejeri, upp en stor cistern för sitt behov av tjockolja. Den målades gräddgul och fick samma logga som mejeriets storsäljare vilket skapade ett känt landmärke för alla som åker på riksväg 32.

Men nu är det länge sedan bruket behövde någon tjockolja. Och tillverkningen av gräddosten sker i Östersund. Därför vill kommunen nu riva cisternen.

Arla äger cisternen men den står på kommunens mark. Och i måndags lämnade Moderaterna in en motion om att 10 000 kronor per kvartal är en lämplig markhyra. Samt att det ska skickas en faktura till Arla på det beloppet för årets sista tre månader och att kommunen fortsätter göra det så länge den står kvar.

Skulle det gjorts om mejeriaffären vore i hamn och allt vore frid och fröjd?

– Någon måste ta hand om den och det enklaste är ju att det är ägaren som gör det, säger Stefan Andersson, gruppledare för Moderaterna i Boxholm.

Tills cisternen är borta och den gamla industrimarken är sanerad bör därför Arla betala hyra till kommunen menar han.