facebooktwittermail

Arla Foods har klarat oroligheterna

Arla Foods försäljning till Mellanöstern har inte påverkats av de politiska oroligheterna som inleddes i Tunisien i december. Koncernens anställda i Saudiarabien och Dubai befinner sig på gott avstånd från oroligheternas epicentrum, som nu förflyttat sig till Libyen.

- Just nu är vi förskonade från påverkan, för i de länder där det varit oroligheter som Egypten och Libyen har vi inga anställda. Vi har anställda vid mejeriet i Saudiarabien och vid regionkontoret i Dubai och i Libanon, säger Theis Brögger, informationschef på Arla Foods i Danmark.

- Vi har naturligtvis en beredskap för hur vi ska agera om oroligheterna skulle sprida sig, tillägger han.

Totalt har Arla Foods 800 anställda i regionen Mellanöstern och Nordafrika men inga svenskar.

Har större marknader


Arla Foods säljer för cirka 2,4 miljarder kronor i regionen men de orosdrabbade länderna tillhör inte de största marknaderna, enligt Thies Brögger. Störst är den saudiarabiska marknaden men man säljer också i Kuwait, Bahrain, Förenade Arabemiraten, Oman, Jemen, Libanon och Egypten.

Dessa marknader är också viktiga exportmarknader för svenska trävaror. Nordafrika och Mellanöstern stod för närmare 20 procent av exporten av sågade och hyvlade trävaror och hela 38 procent av sågat furutimmer från bland andra Södra, SCA och Holmen.

Andra råvaror


Men ur ett råvaruperspektiv är regionen långt viktigare än så.
Dessa länder är stora spannmålsimportörer och länder som Libyen sitter på Afrikas största oljetillgångar. Oljepriset är nu på tvåårshögsta och har stigit 30 procent på tre månader medan spannmålspriserna är ännu relativt opåverkade av händelserna i Mellanöstern.

Men livsmedelspriserna har redan fördubblats på ett år och detta i kombination med hög arbetslöshet och fattigdom var de utlösande faktorerna som fick det underliggande politiska missnöjet att bokstavligen tända revolutionsfacklan.

Tände på sig själv


Enligt uppgift ska tunisisk polis den 17 december i fjol ha stoppat gatuförsäljaren Mohamed Bouazizi för att han inte kunnat betala sina mutor.
I protest tände Bouzizi eld på sig själv och dog två veckor senare. Nu minns man Ben Ali som despoten som fälldes av ett grönsaksstånd.

De sociala oroligheterna som började i Tunisien har sedan spridit sig till Egypten, Jordanien, Jemen, Algeriet och nu senast Libyen. Jerry Simonsson