facebooktwittermail d

Arla döms för otillåtet konkurrenssamarbete

Mejeriföretaget Arla Foods ska betala 1,1 miljoner i konkurrensskadeavgift efter ett otillåtet samarbete i samband med en upphandling, beslutar Patent- och marknadsdomstolen.

Arla.
Arla tvingas böta drygt en miljon kronor efter ett otillåtet konkurrenssamarbete i samband med en upphandling. FOTO: TT

Det var i slutet av 2016 som Arla Foods utbytte strategisk information med en konkurrent inför en mejeriupphandling som samordnades av Norrtälje kommun, vilket är otillåtet. Samarbetet uppdagades efter ett tips från den upphandlande myndigheten som ledde till att Konkurrensverket startade en utredning.

Under utredningen samarbetade Arla med Konkurrensverket, vilket domstolen tar hänsyn till i sin dom. Men man konstaterar också att detta skedde "först efter det att Konkurrensverket hade ålagt företaget att komma in med uppgifter", vilket innebär att Arla ändå måste betala hälften av konkurrensskadeavgiften, totalt 1 130 000 kronor.

Arla delar inte domstolens bedömning

"Vi valde att ta strid mot KKV i domstolen då vi anser att då vi varit helt transparenta och följt deras eftergiftsprogram ska vi inte dömas till böter. Domen kom i dag, vi delar inte bedömningen och vi ska givetvis överväga att överklaga" säger Ylva Nykvist Chefsjurist Arla Sverige, i en skriftlig kommentar till TT.