facebooktwittermail d

Arla avbryter omröstning som veganskt kafé ledde

Under måndagen ledde ett veganskt kafé Arlas tävling Stans bästa semla. Då avbröt mejeriföretaget omröstningen där kafé- och konditorigäster hade möjlighet att rösta fram sin lokala fettisdagsbulle som bäst i staden och i landet.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: MUJO KORACH / TT

Tävlingen har funnits i nio år, men i år kommer ingen vinnare att koras. I stället kommer Arla att erbjuda de 100 bagerier och kaféer som fått flest röster att ta emot en beställning på 100 ”klassiska gräddsemlor”, som går till ett lokalt sjukhus eller äldreboende.

”Vi har sedan vi gav oss in i tävlingen om Sveriges bästa semla funderat på hur @arlasverige ska krångla sig ur att en vegansk semla var på väg att vinna hela tävlingen”, skriver Mjölbykaféet Open New Doors Bahnhof på sin Facebooksida.

Vidare skriver de att de applåderar initiativet att skänka semlor till äldreboende eller sjukvården, men att detta är något Arla hade kunnat göra och ändå låta tävlingen avgöras.

Erik Bratthall, presschef på Arla, säger att skälet till att tävlingen avbröts hade med coronapandemin att göra och inte med vilket kafé som såg ut att gå mot en seger.

– När vi har varit ute och pratat med kaféer har de sagt ”i år vill vi inte hålla på och tävla, vi slåss för vår överlevnad”. De är viktiga kunder för Arla, så då har vi sagt att vi breddar tävlingen och mångdubblar prissumman, för att stötta branschen.

Så det hade inget att göra med att det var ett veganskt kafé som ledde tävlingen?

– Nej, det har ingenting med det att göra.