facebooktwittermail

Argentina stoppar majsexport

TT-Reuters

Argentina stoppar all export av majs fram till slutet av februari, meddelar landets jordbruksdepartement.

Argentina fryser exporten av majs. Arkivbild.
Argentina fryser exporten av majs. Arkivbild. FOTO: SETH PERLMAN

Argentina är världens tredje största exportör av majs och beskedet ses som ett tecken på försämrade livsmedelstillgångar till följd av pandemin.

"Beslutet är baserat på behovet av att försäkra oss om tillgången på spannmål för de sektorer som använder det som råmaterial för produktionen av animaliskt protein som fläsk, kyckling, ägg, mjölk och boskap, där majs står för en betydande del av produktionskostnaden", lyder ett uttalande.

Förvåning över beslutet

Argentinas regering brottas med stigande priser på mat och att hjälpa låginkomstfamiljer att klara sig i en krympande ekonomi. Men beslutet tas ändå emot med viss förvåning.

– Vi är absolut förvånade. Det är inte vettigt. Det har aldrig rått någon brist på majs i Argentina, säger Alberto Morelli, chef för majsindustrikammaren Maizar.

Organisationen CRA, som samlar närmare 110 000 jordbruksproducenter, säger sig vara förbluffade över beskedet och uppger sig inte ha konsulterats innan.

"Vi förstår alla att ett exportstopp är en fruktansvärd åtgärd. Vi vet alla att om vi inte exporterar, så får vi inte in någon utländsk valuta", uppger CRA.

Importörer kan fortfarande lägga beställningar på argentinskt majs, men den kommer i så fall att skeppas ut från första mars eller senare.