facebooktwittermail d

Arga fårägare gav SVT svar på tal

I veckan publicerades ett reportage om ull i stället för påskfjädrar, som gjorde gällande att klippning av får skulle vara plågsamt stressande.

FOTO: MOSTPHOTOS

Under rubriken "Fjädervägran får kritik - ull lika dåligt" skrev SVT om kommuner som väljer bort påskfjädrar på grund av bristande djurskydd inom USA:s kalkonindustri. Som källa till klippningens påverkan på fåren hade man använt åsikter från föreningen djurens rätt.

I texten skriver man att även jordbruksverket håller med om att fåren stressas vid klippning, men detta tillbakavisas av jordbruksverket. I citatet framgår att man inte delar djurens rätts uppfattning men att får som klipps dåligt, kan bli stressade.

Fårägaren Tom Heidelbach var en av de som reagerade starkt på SVTs text. Han menar att någon som klipper får illa, inte blir långvarig i fårklippningsbranschen, eftersom ingen vill utsätta sina får för en sådan.

– Vi är väldigt noga med våra får. Unga tackor som aldrig klippts förut kan bli stressade första gången, därför tar man det väldigt lugnt och försöker göra det till en så bra upplevelse som möjligt. Fårklipparna känner igen ungdjuren. När tackorna klipps nästa gång så vet de vad det handlar om och blir inte stressade. SVT har över huvud taget inte pratat med någon som har får, säger han.

FOTO: MOSTPHOTOS

Han och många andra är mycket upprörda och ledsna över hur fårnäringen framställdes. Efter att flera gånger utan framgång ha sökt både journalisten och ansvariga bakom publiceringen, tog fårägarna saken i egna händer.

Efter ett inlägg i en intressegrupp, gick man in i lokalredaktionen SVT Smålands betygsverktyg på Facebook och gav redaktionen uselt omdöme. Flera skrev även kommentarer för att uppmärksamma SVT på felaktigheterna. Nästan 50 personer gick in och gav redaktionen en stjärna och av sammanlagt 89 recensioner ger nu 62 sämsta betyg.

– Det är en sak om kvällsblaskorna skriver alternativ fakta utan källkontroll, men SVT är ju public service, det är våra skattepengar. Att använda en sådan förening som källa är konstigt, då borde det framgå vad de står för. SVT borde göra bättre research än så, säger Tom Heidelbach.

SVT publicerade sedan en ny artikel, där en etolog på SLU får uttala sig. Etologen bekräftar fårägarnas bild, får som klipps lugnt och metodiskt blir inte stressade. Originalartikeln har redigerats och rubriken är ny.

– De har ändrat lite, men det står fortfarande att jordbruksverket håller med om att får blir stressade av klippning. Bilden är också ny, innan var det ett en bild av ett väldigt tovigt Australiensiskt får som var på rymmen under lång tid, och sedan hittades igen, säger Tom Heidelbach.

Han menar också att det är sorgligt när bra initiativ för användning av ull får oförtjänt dålig publicitet.

– I Sverige finns ingen omsättning för ull från köttraserna, den plöjs ofta ned eller bränns. Det här är ju ett utmärkt sätt att ta till vara ullen i stället, säger han.

Fåren ska enligt reglerna klippas minst en gång per år, det finns raser som tappar sin päls, men många gör det inte och då blir de för varma och får hudproblem när det blir varmare väder.