facebooktwittermail

Årets mest populära blogginlägg

Djur som plötsligt inte finns, trasiga maskiner och granbarkborrarnas fiende. Här är några av de mest lästa inläggen hos ATL:s bloggare under året som gått.

Inför årsskiftet har ATL samlat de mest lästa artiklarna under 2020. Näst på tur är våra bloggares inlägg.

Tre små ”synvillor” på Nysäter gård.
Tre små ”synvillor” på Nysäter gård. FOTO: ELIN BERGSTRÖM

Nysäter

Det mest lästa inlägget från 2020 är från april och handlar om när Elin Bergström loggade in på Jordbruksverkets hemsida för att registrera några nyfödda kalvar. I stället upptäckte hon att de cirka 420 djuren på gården plötsligt inte längre var registrerade.

”Det var bara att gå ut till de djur vi uppenbarligen inte hade och ge dem den mat och omvårdnad de rent teoretiskt inte borde behöva. Eftersom de inte fanns”, skriver Elin Bergström.

Lagom till lunch var problemet löst. Men på kvällen uppstod ett rymningsförsök i stället och antalet djur höll på att bli några färre på riktigt.

Läs inlägget här: Helt utan djur.

En annan läsarraket var i september då en av traktorerna på Nysäter gick sönder: ”Ett av de sms man minst av allt vill ha när man befinner sig en bit från gården är orden ”Trasig Fendt, vi hörs”, följt av telefontystnad i ett par timmar. Man hinner se alla sina pengar utveckla söta små vingar och fladdra iväg framför ens ögon”, skriver Elin Bergström.

Läs om händelsen här: Trasigt!

Mer från Nysäter lantbruk: Det vi ska komma ihåg.

”Precis när jag satt här vid datorn och åt lite kvällsmat [...] så ringde telefonen. En av våra traktorer var trasig och stillastående”, skriver Mattias Larsson.
”Precis när jag satt här vid datorn och åt lite kvällsmat [...] så ringde telefonen. En av våra traktorer var trasig och stillastående”, skriver Mattias Larsson. FOTO: MATTIAS LARSSON

Abbotnäs säteri

Trasiga traktorer känner många igen sig i. I juli berättade Mattias Larsson om sitt traktordrama på Abbotnäs. En plastartraktor som skulle gå på nattskiftet hade blivit stillastående på en större väg.

”Det var multiremen på 720:in som hade hoppat av och något stod inte rätt till vid remskivorna. Vi insåg ganska snabbt att det inte var ett quick-fix, utan att det nog skulle gå fortare att byta traktor. Som tur var så stod 724:an stilla i närheten och fick bli ersättare”, skriver Mattias Larsson.

Läs inlägget här: Traktordrama i natten

Det var varken första eller sista gången som trasiga maskiner gjort arbetet på gården mer dramatiskt. I slutet av augusti, mitt under tröskning, blev en av spannmålstransporterna tillfälligt bänkad på grund av en spricka i draget. Draget var på väg att gå av helt, strax bakom stödbenet.

”En himla tur att det upptäcktes innan den åkte ut på vägen med fullt lass [...] En mardröm jag har är att på något sätt tappa en kärra eller ett släp och skada någon, det får inte hända.”

Läs om händelsen här: Det hade kunnat gå riktigt illa

Mer från Abbotnäs säteri: Varning för mufflon

Borrarna hade inte en chans mot de större och smartare myrorna. Smartare då de verkar förstå hur man tar sig ur fällan. Här slåss de om en granbarkborre.
Borrarna hade inte en chans mot de större och smartare myrorna. Smartare då de verkar förstå hur man tar sig ur fällan. Här slåss de om en granbarkborre. FOTO: PER JONASSON

Det gröna guldet

Bloggaren Per Jonasson fick mycket gehör när han i maj skrev om granbarkborrarnas framfart i skogen och de välkomna gästerna som upptäcktes när de vittjade granbarkborrefällor.

”I den första fällan var det en del borrar och de tog vi med oss i en hink. I den andra fällan så var det fullt med stackmyror som sprang runt och bar på var sin granbarkborre”, skriver Per Johansson.

Läs inlägget här: Myrorna stjäl våra granbarkborrar

I oktober berättade Per Johansson om ett hägn de har i skogen, som får honom att tänka på Jurassic Park. Men i stället för att hålla någonting instängt har hägnet varit till för att hålla klövviltet ute och borta från det mer speciella beståndet innanför.

Se bilder och läs mer om hägnet här: Är detta Bergslagens Jurassic park?

Mer från Det gröna guldet: Ska man göra sök och plock av granbarkborreangripna träd?

2 900 kronor för att lägga upp en trave massaved utmed vägen på ens egen mark? Ja, så är det.
2 900 kronor för att lägga upp en trave massaved utmed vägen på ens egen mark? Ja, så är det. FOTO: PER HULTENGÅRD

Utbobloggen

Per Hultengårds mest lästa blogginlägg för i år handlar om enskild väg. Med utgångspunkt i vägsamfällighetens årsmöte skriver han om betydelsen av de enskilda vägarna för samhället i stort:

”På sätt och vis är det lite missvisande att kalla de här vägarna för ”enskilda” (i meningen ”privata”) för det är just det som de inte är – tvärtom är det ju så att vi med statsbidraget också har att se till att de hålls öppna för alla”, skriver Per Hultengård bland annat.

Läs inlägget här: Enskild väg eller vägbom?

Ett annat inlägg som fick uppmärksamhet var när Utbobloggen på ett fyndigt sätt tog upp frågan om den avgift som utkrävs för att få tillstånd att lägga upp virke på egen mark, utmed allmän väg.

”Det må vara formellt korrekt och visst ska myndigheter kunna ta ut avgifter, men ska det för den skull tas ut tillståndsavgifter på allt?” frågar sig Per Hultengård.

Läs mer här: 2900 spänn för en trave massaved?

Mer från Utbobloggen: Pippi Långstrump hade nog också fått ett föreläggande