facebooktwittermail

Smördeg utan smör och svensk honung från Kuba

Årets fem finalister till antipriset Årets matbluff 2020 är klara efter rekordmånga nomineringar.

De fem finalisterna är nominerade inför att Årets matbluff 2020 ska utses.
De fem finalisterna är nominerade inför att Årets matbluff 2020 ska utses. FOTO: ÄKTA VARA

I år är det sjätte gången som konsumentföreningen Äkta vara delar ut det inte alls ärofyllda priset till en produkt som lurar konsumenten att tro något som inte stämmer om den. Av 184 nominerade – 22 fler än 2019 – har en jury utsett fem finalister. Nu ska allmänheten rösta fram vinnaren.

Bland finalisterna märks bland annat ekologisk blomsterhonung från företaget Svensk honungsförädling. I juryns motivering står det bland annat att ”den blågula etiketten med texten 'Svensk honungsförädling' skapar intrycket av att det handlar om inhemsk vara. Men i själva verket har den producerats i något av lågprisländerna Mexiko, Brasilien, Bulgarien och Kuba.”

Smördeg med palmolja

En annan nominering går till ”smördegen” från företaget Pop Bakery som heter smördeg men inte innehåller en minsta gnutta smör, men väl solros- och palmolja. Juryn igen: ”Det borde förstås inte vara tillåtet, men enligt ett undantag från EU:s regler som Sverige fått till, är det märkligt nog fullt legalt.”

Övriga nominerade är:

• Herrljunga cider Anno 69, som enligt juryn försöker framställa sig som hantverksgjord när den i själva verket är en vanlig industritillverkad ciderläsk med 25 procent äppeljuice.

• Max Sourcream & pepper-dressing som inte innehåller någon gräddfil eller crème fraiche (sourcream på engelska) eller någon annan mejeriprodukt.

• Estrellas Nötmix honung & salt som juryn menar försöker framstå som honungsrostad men vars sötma till största delen kommer från vanligt socker.

Allmänhetens omröstning sker på Äkta varas hemsida och pågår från den 11 januari till och med den 18 januari. ”Vinnaren” avslöjas den 20 januari.